Pročitajte

'23 sekunde tišine': Nagrađena priča WHF-a o odlasku

Kultura / Flash | 05. 08. 2015. u 10:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priča '23 sekunde tišine', koja govori o smrti i primanju vijesti o odlasku bliske osobe, osvojila je nagradu za najbolju kratku priču ovogodišnjeg West Herzegowina Festa.

Žiri u sastavu Petra Ljevak, nakladnica iz Hrvatske, Ivana Simić Bodrožić, nagrađivana hrvatska književnica te Emir Imamović Pirke, književnik, novinar i kolumnist odlučili su ove godine nagraditi Anitu Barać iz Sinja.

''23 sekunde tišine sam napisala pola godine nakon što sam izgubila jednu od svojih najdražih prijateljica. Dugo se kuhala, a onda sam je napisala za deset minuta. Nisam bila sigurna ni bi li ju poslala. Ovo je moja prva i jedina osobna priča. Sad mi je drago'', rekla je autorica za Bljesak.info, koji je bio pokrovitelj ovogodišnjeg književnog dijela festivala u Širokom Brijegu.

Anita je rođena i živi u Sinju. Kaže kako ''smisleno piše'' od prije tri godine kada se pridružila jednoj grupici ljudi u školi kreativnog pisanja koju vodi profesorica Irena Delonga Nešić.

''Tu sam se naučila redu, radu i disciplini mada sam sigurna da se ona (profesorica, op.a.) ne bi složila sa mnom. Ne pišem puno, sklapam priče u glavi, pa ih onda na brzinu zapišem. Nisam objavljivala do sada. Trenutno se krčka zbornik priča s radionice, koji bi trebao izaći na jesen. Do sada sam poslala tri priče na natječaj, a od toga dvije na WHF. Lijena sam, što ću'', kaže Anita i ističe da vjeruje da će priča nekoga nagnati da upamti kako je postojalo jedno divno biće poput njezine preminule prijateljice.

Što se tiče WHFesta, Anita kaže kako je najprije bila vrlo iznenađena i malo preplašena.

''No, ono što me je dočekalo tamo je izvan svih mojih očekivanja. Volim festivale i trudim se vidjeti što više u Hrvatskoj, ali ovaj vaš zbilja zrači jednom posebnom energijom. Super sam se provela, a organizacija je odlična od početka do kraja. Doći ću i dogodine, u istom sastavu, a poslati ću i priču, nikad se ne zna...'', rekla je za Bljesak.info Anita.

Inače, na književni dio West Herzegowina Festa prijavilo se 110 autora od čega je izabrano 36 priča za užu konkurenciju. Potom su Ljevak, Simić Bodrožić i Imamović odabrali najbolje.

Drugu nagradu za priču 'Katolička misija' dobio je Jure Divić iz Vrgorca dok je treće mjesto osvojio Siniša Anđelić iz Zagreba s pričom 'Sidi Mare na kamen studencu...'

Nagrađene priče te one koje su ušle u uži izbor pročitajte na festivalskim STRANICAMA

Kopirati
Drag cursor here to close