Samo neka dižu

Tko preživi, plaćat će!

Kolumna / Kolumne | 27. 07. 2016. u 07:42 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dolazi taj dan kada će biti podignut kredit za isplatu mirovina. Jebi ga, kad-tad moralo je doći do toga. Spolno-dobna piramida ove zemlje pretjerano se napuhala na višim vrijednostima. Spolno-dobna piramida, to je onaj dvobojni dijagram koji pokazuje budućnost neke zemlje, i naša piramida uopće nije piramida, nego je stablo jer mladosti u ovoj državi više nema ni pod razno. A znamo svi što se sa stablima radi, posijeku ih i metnu kružni tok. To je jedino što naši nazovipolitičari znaju napraviti.

Nije čak problem ni u tom kreditu za isplatu mirovina koji će se ubuduće vrtjeti iz šupljeg u prazno kao kružni tok, halal bio jedan kredit, ako će to ispuniti srećom birače koji nacionalističku vladajuću koaliciju održavaju na životu već dvadeset godina. Problem je što ćemo taj kredit vraćati ti i ja, a ne oni. A što smo mi kome skrivili, osim što smo našli posao. Što smo trebali, sjediti kući skrštenih ruku?!

Sreće na kašiku

Ne znam je li vam poznato da su lutriju osmislili i ozakonili Francuzi 1539. godine da bi lakovjerni kmet financirao rastrošni državni aparat. Mislim, kockalo se i u Isusovo doba, ali tad je to bio grijeh. U nastavku teksta govorim o poželjnoj kmetovskoj djelatnosti.

Nedavno se ovi naši parlamentarci pokačili oko kladionica i igara na sreću, ali nitko vam nije objasnio kakvo rješenje uistinu žele postići. Ne planiraju oni oporezovati dobitni dio kolača pa da uzmu iz one nagradne hrpe (koja ionako nije tvoja pa ti je nije žao), nego će teret klađenja pasti opet na onoga što uplaćuje listić i porez bi trebao leći na početni ulog, dakle, kad krenu s namještanjima utakmica, a vala namještaju i ove Fifine i Uefine, a da ne bi u našoj premijernoj ligi mjesnih zajednica, plan je da vama što se kladite uzmu početni kapital, a kad namjeste sebi dobitke, s te fiktivne hrpe ne planiraju zagrabiti.

No, tko vam je kriv kad ste naivni, ako vam je želja novac bacati u "što bi bilo kad bi bilo", radije ga bacajte psiholozima, svećenstvu, nenama šta skidaju uroke i koješta... Da ima pameti u ovoj zemlji, bili bi zakonski regulirani i oporezovani jednako i prostitucija i lake droge. To bi smanjilo stopu kriminala, zaštitilo nam djecu od boleščina, reguliralo da se ne trujete svakakvim smećem koje bojom i mirisom podsjeća na indijsku konoplju... A proračun bi punili oni koji vole ispast frajeri.

Pa ne putuje nitko u Nizozemsku ni radi lala ni radi fina vremena.

Akciza na akcizu

Najbolje udariti namet na nas koji radimo. Kao malo što nam država ravno iz zarađene plaće uzme nešto više od 40%, od početka kolovoza imat ćete skuplje i gorivo jer, jebi ga, netko je pokr'o pare za autoceste. Ne, to ne izmišljam, to je ono što kažu odgovorni kada se ugase mikrofoni. Netko je pokrao novce! Ama gdje taj netko da mu spomenem bližu i dalju rodbinu u negativnom kontekstu? Pobogu, gdje ta cesta Stolac-Neum, gdje taj most Svilaj, gdje tih 15cm asfalta kod Sarajeva. Nešto sumnjam da su na benzinskoj, u akcizi na litru euročetvorke. Zašto onda tako vraćate novce, vratite od onoga tko je uzeo. Osim ako svi skupa ne radite u dogovoru.

Naravno da je u dogovoru, palo nam je zdravstvo klincu za uši, ne zato što su liječnici i medicinske sestre skupi, u Bosni i Hercegovini plaće zdravstva su najniže u Europi. I neće nitko pročešljati što rade uprave bolnica, samo će vlast podići akcize na kavu i cigarete i alkohol. Ama neka i dižu, svak li je i pio i pušio. Samo smo mi popušili to što je svak' popio.

Sve će to narod povratit

Nema frke, jamijte vi novi kredit, tko preživi, vraćat će! Ali onda nas nemojte u školama i na popisima i pred izbore učiti da se zovemo Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, pustite nas da se zovemo svojim pravim imenima, Roblje i Kmetovi.

Ne znam o čemu ti razmišljaš kad vjerojatno ne pamtiš ni da si ikad izišao na izbore. Penzioneri odu svaki put, to im dođe k'o izlazak u diskać, stoje malo u redu, pitaju ih za mišljenje, dožive klimaks u onom boksu. Ali glupane, boli njih briga tko će plaćati novi kredit za penzije. Oni ionako planiraju još ajvar il' dva skuhat pa umirat.

Kopirati
Drag cursor here to close