Dan d

Smrt Statutu, sloboda Mostarcima!

Kolumna / Kolumne | 27. 04. 2016. u 08:26 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dan D za Mostar. Ukoliko političari zaista žele lokalne izbore u Mostaru, do danas (srijeda) su se trebali opredijeliti za to. Za nekoliko dana treba proglasiti lokalne izbore. Bez lokalnih izbora narod neće imati pitku vodu, neće raditi kanalizacijski odvodi, nitko neće odvoziti smeće, škole će prestati raditi jer neće biti grijanja ni krede, stat će gradska rasvjeta, semafori i radari će biti ugašeni i na ulicama će zavladati divlji Zapadni Balkan. Iza jednog brda izvirit će bradati kozaci sa šubarama, iza drugoga kauboji s kockastim maramama svezanim preko bradatih lica, a u dolini će ih u vigvamima čekati vigvamhabije. Isto zbradama. Međunarodna Western Balkans' Spaghetti Monster će s visoka promatrati i trljati ruke: "Sjajno, opet rat!"

Ma kakvi. Mostar je vidio kako je to bez vlasti. Isto kao i s njom, uzaludno.

Dakle, više je nekako dan OD za Mostar. Ukoliko političari zaista žele ODugovlačiti stanje poluvlasti, danas imaju savršenu priliku da pred novinarima u Parlamentu glume da nešto rade po pitanju Mostara, da imaju niz prijedloga, da su proeuropski, prograđanski, projednakopravni, proaktivni, a zapravo su samo propali slučaj. Profesionalno i mrvicu provokativno.

Statut quo ante 

Da je ijednoj od struja i grupacija koje su se aktivnije (čitaj preko volje) uključile u predlaganje modela funkcioniranja vlasti u skladu s odlukama Ustavnoga suda, još prošlog tjedna Mostarci bi na podnevnoj kavi razglabali o započetim radovima na renoviranju kanalizacije, rasvjete, asfalta... No, oni pričaju o vremenu. Pričali bi o radovima zato što bi se dosad znalo da će biti lokalnih izbora, ne bi bilo prijedloga rješenja Grada Mostara, bilo bi rješenje Gordijeva čvora.

No apsolutno svim političkim predstavnicima u ovoj zemlji Mostar je samo savršeni poligon za predizborne šupljake. Primijetili ste kako je Mostar, bivši Grad u kojem je nekad bilo svega pa čak i izbora, preokupirao tisak, vijesti na elektronskim medijima. Svi imaju nekakve prijedloge. Stožerni Hrvatski narodni sabor je za jedinstveni Mostar s izbornim jedinicama usklađenim s Ustavom, Centar za mir je za jedinstveni nedjeljivi Mostar s izbornim jedinicama usklađenim s Ustavom, u Hercegovini probosanska koalicija SDA-SBB je za jedinstveni nedjeljivi Grad Mostar s izbornim jedinicama usklađenim s Ustavom, Koordinacija srpskih udruženja je za jedinstveni nedjeljivi multietnički Grad Mostar s izbornim jedinicama usklađenim s Ustavom...... Ima li tko da nije za jedinstveni nedjeljivi?! Bolan i ja sam za jedinstveni nedjeljivi... i da se Rifat makne iz kuhinje.

Da je Međunarodnoj zajednici u interesu da riješi pitanje jednog Mostara, kako to često vole naglasiti ovi što su odselili odavde, najljepšeg grada na svijetu, već prije mnogo godina ne bi žmirili na nepostizanje konsenzusa o funkcioniranju Grada. Ne bi Gradu ukidali zakonodavno Vijeće, a ostavljali Gradu izvršnog Načelnika. Ne bi dopustili ovo glumatanje s nekoliko prijedloga rješenja funkcioniranja Grada. Ne bi, na kraju krajeva, nikad ni nametali Statut koji nas je doveo ovdje.

Statut alejkum! Uvijek bio Statut!

Nema rješenja za Mostar. Zašto?! Zato što je Mostar ustavna kategorija, u Ustavu Federacije BiH. Davno je ekipa stručnjaka, među kojima brojna eminentna intelektualna imena, iznijela zamjerke na Ustav Federacije BiH, gotovo ih se dvjesta nakupilo, i tko je uopće podizao inicijative da se uredi Ustav po mjeri žitelja FbiH (sad više čovjek ne smije reći ni građana) – nitko.

Nije domaćim političarima uopće u interesu talasati ozbiljna pitanja poput Ustava Federacije BiH. A u tom Ustavu je Mostar ovako nakaradno (ne)uređen. I dok ne čujete da se radi na izmjenama Ustava Federacije BiH, priča o Mostaru je samo predizborna kozmetika.

Taman i da jednoglasno usvoje neki od "prijedloga rješenja", to će biti precrtani Statut Grada na steroditima, na karnitinima, na koenzimima, na proteinima... Isti polulegalni umalo Grad Mostar.

Ali da se savršeno busati u prsa prijedlozima rješenja modela funkcioniranja, to ne treba posebno objašnjavati. Ali da su neki poput SDP-a dovoljno drski i bezobzirni podržati čak dva prijedloga, to ne treba posebno objašnjavati. Ali da su neki dovoljno drski razmišljati o Mostaru samo do Neretve, to ne treba posebno objašnjavati.

Zašto pred lokalne izbore otvarati pitanja lokalne infrastrukture, lokalne osnovne škole, lokalne rasvjete... Bolje otvarati pitanje polufunkcionalnog Grada Mostara u kojem lokalnih izbora ionako nema. A i što će mu izbori?! Ovdje ionako malo tko ima posla da bi imao što birati, što ja znam, crvenu ili zelenu košulju, karirane ili na pruge hlače.

Mostar treba biti običan grad poput svakoga drugoga u Bosni i Hercegovini. Jedino takav je po mjeri ljudi koji u njemu traže posla, traže sigurnost, traže hljeba/kruha... Smrt Statutu, sloboda Mostarcima!

Kopirati
Drag cursor here to close