Bolje ni ne zaslužujete!

Osjetite li vi od čega stid?

Kolumna / Kolumne | 05. 10. 2016. u 06:56 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer nakon posla sjedim sa ženom u jednom mostarskom kafiću (kojeg nećemo reklamirati, ali igrom slučaja bila je to Shpitza) i guštamo u kavi na "njenom" omiljenom mjestu s jastucima, komentiramo prolaznike vježbajući liskaluk, ironiju i satiru, omiljene defanzivne metode navučene preko vlastite (ne)sposobnosti da od života učinimo nešto epohalno i vanserijski...

U polaganoj koloni koja se stvori kao čep u vrijeme kraja radnog vremena ide bijela Škoda Fabia, bračni par na prednjim sjedištima nešto dubokoumno i ozbiljno raspravlja, tko bi znao, sigurno ne razgovaraju o rezultatima općinskih izbora u Zenici ili Srebrenici, nego vrlo vjerojatno o tome kako će ratu kredita ovaj mjesec skuckati na vrijeme, a i malom trebaju nove čizme i zimska roba, pobogu kako ta djeca rastu kao iz vode... još prije tri mjeseca mogao je one plave tenisice obuti, a sad već nove.

I taj malac je u automobilu, na stražnjem sjedištu drži zeleni mobitel u ruci i fotografira...

"Ej, vidi onog malca, slika srednji prst mobitelom!" presiječem ženu u pola rečenice nakon što sam shvatio da klinac pokušava uslikati svoju ruku u pozi koja sugerira muški spolni organ.

Roditelji to ne vide, malac ne vidi nas da ga gledamo, nas dvoje se smijemo i komentiramo kako je udubljen u posao, sigurno ne pokazuje toliko zanimanja za materinski jezik ili matematiku koliko je udubljen u anatomiju svoga srednjaka. U tom trenutku mali nas spazi da ga gledamo, postidi se, zarumeni i zavali se u sjedište, skrivajući glavu duboko ispod ruba stakla na stražnjim vratima Škode.

Genijalno! Znači, ono zna da to ne valja činiti i svejedno to čini. Ono zna da su mu roditelji, autoritet, na manje od pola metra udaljeni, i svejedno, unatoč mogućoj kazni ukoliko ga spaze, ono to čini. Ono, na kraju krajeva, ugleda nas dvoje kako mu se smijemo u toj zločestoći i tek tada osjeća stid. Nas dvoje nemamo nikakvog autoriteta nad tim djetetom, dapače, nikad nas više neće ni vidjeti, ali pred nama se osjeća glupavo i djetinjasto – i to je jedino što ga odbija od te bedastoće.

Kupio sam žuti kišobran

Dobro, pa šta sad?!

Ti. Vi.

Vi dobro znate da je bio rat. Vi dobro znate da ste Srbe skupa protjerali. Nije da se oni vama nisu zamjerili. Jesu, momački. Vi dobro znate da su Hrvati Bošnjake potom. Nije ni da su Bošnjaci njima dužni ostali. Vi dobro znate da su u Stocu devedesetih na biračke spiskove uvedene tisuće novopridošlica iz Bosne, odavlen, otonlen, anamo oni, otud ovi... Novo glasačko tijelo, manipulacija izbora.

Vi dobro znate da su potom ovi petokrakaši izvukli aparthejd iz neke ladice i pod izlikom aparthejda da su se rušile postaje križnoga puta, da su se mećale, skidale, mećale zastave, stjegovi i barjaci. Vi dobro znate da je pocinčani TITO iznad Stoca jedini razlog zašto se u Stolac odbija digitalni TV signal iz Hrvatske, dok u Čapljini, koja TITA na brdu nema, nema ni digitalnog TV signala iz Hrvatske. Iako je bliža granici s Europskom unijom. Znači, vi dobro znate da i od tog TITA neke koristi ima, makar virtualne, digitalne.

Vi dobro znate da je svojevremeno ministar iz Stranke demokratske akcije dobio nogu u guzicu jer je otišao na proslavu sv.Franje u Čapljini, kao čestit, dobronamjeran komšija. Vi dobro znate da ga je otud smaknuo ministar koji je imao stan u Sarajevu i primao naknadu za putne troškove iz Stoca u Sarajevo.

Vi dobro znate da čega se god ćelava familija primila u Stocu, propalo je. Vi dobro znate da ih je trebalo maknuti s vlasti prije nego ih se metnulo na nju, ali ona na Jozi, Meho na njojzi... Svi se pravite blesavi.

Vi dobro znate da se Hrvati ne pojavljuju na manifestaciji najčestitijeg stolačkoga kozmopolita Maka Dizdara. Vi isto tako savršeno dobro znate da se na javnim okupljanjima u Stocu pozdravljahu s "Hvaljen Isus!" i "Selam Alejkum!" mada su događaji sekularnoga karaktera. Dobra dana nitko nikomu ne zaželje.

Vi dobro znate da su se još ovoga ljeta registrirali iz Srpske glasači u Stocu. Odavlen, otonlen, anamo oni, otud ovi... Novo glasačko tijelo, manipulacija izbora.

Vi dobro znate da su svi ista...

Znate vi dobro da slikat srednjak u obliku falusa ne valja. Vi dobro znate da ne valja varat na izborin. Vi dobro znate da ne valja šakon na komšiju, a ni susjeda. Niste vi glupi, sve vi dobro znate. Samo ste totalno bezobrazni.

Znate i svejedno ih zaokružujete, križiće i kružiće im dajete. Gonite se u neku stvar i načelnik i nomadne ministar i vi svi skupa s njima! Bolju vlast i ne zaslužujete. Bećarsku, kafansku, avlijašku, jalijašku... samo ne europsku.

Svaki prazni list koji ubacite u kutiju je njihov, svaki koji ne popunite svojom olovkom je njihov, svaki put kad ne odete na izbore slikali ste si srednjak i vidio vas je neki totalni stranac i postidjeli ste se i zabili u stražnje sjedište.

Vi dobro znate da se poništeni izbori svugdje u normalnom svijetu zakazuju ponovno u roku od 30/60/90 dana i potom oni koji su krivi dobiju zabranu da sudjeluju. Svi vi znate i svejedno ih trpite i šutite i sakrivate se. Ma vi bolje ni ne zaslužujete!

Vi dobro znate da su Bosni i Hercegovini i vama s njom potrebne nove, svježe, nezatucane ideje i svejedno ih ne podržavate! Majke vam i ćaće na prednjim sjedištima, osjetite li vi od čega stid zbog toga što (ne) činite?!

Kopirati
Drag cursor here to close