Pregled tjedna

Gutljaj infuzije, gutljaj mlijeka proračunske sise

Kolumna / Kolumne | 19. 06. 2017. u 08:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

12.6. – Ponedjeljak

Vlast je na infuziji, ponovio je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i HDZ-a jedne od karika koalicije na svim razinama. Opravdanje je to valjda da se onda sve karike u vlasti još čvršće lijepe za proračunsku sisu ne bi li se skinuli s infuzije i preživjeli do sljedećih izbora. Nakon kojih će opet na sisu i infuziju.

Do tada, jadni običan čovjek, mora stajati pred vozilima bahatih državnih službenika koji bez imalo srama i razmišljanja parkiraju pred nečiju garažu.

Uveselila nas je, a trebala nas je rastužiti, snimka čovjeka koji je zakasnio na posao tražeći tko mu je parkirao pred garažu. Kad se bahati vozač pojavio, ispostavilo se da je član jedne od bezbroj policijskih agencija u BiH. Isfrustrirani čovjek stao je pred njegovo vozilo i uporno mu objašnjavao kako nije u redu to što je napravio. Uniformirani lik to nije shvaćao. Smijali smo se. A trebali smo plakati.

13.6. – Utorak

Oduvijek je Hercegbosanska županija, odnosno Kanton 10, bila na svoju ruku. Tako se već godinama ne zna tko to vlada područjem u kojem je sva manje života, ma koliko maleni bogovi govorili da mediji lažu o odlascima.

Tako se nikada niti jedno lokalno čelništvo vladajuće stranke nije dalo ukrotiti i biti poslušno središnjici i višoj razini. Središnjica i viši uvijek šute o toj razini. Uvijek su ti potomci tvrdoglavih Delmata radili kako im drago. Tako je i danas. Županija se muči. Iz vlasti i svoji tjeraju svoje, a iz BiH i svoje i tuđe.

14.6. – Srijeda

Još jednom je obrazovanje u BiH dobilo šamar i još je jednom BiH dobila šamar od neobrazovanog obrazovanja. Naime, u Posušju se roditelj glasno požalio da mu se djetetu izbrišu (sve) jedinice kako ne bi pao razred. Navodno je riječ o lokalnom moćniku. Navodno je sve istina. Navodno ništa nije istina. Osim jedinica.

No, bilo kako bilo, jasno je da je znanje u BiH na najnižoj ljestvici poželjnih imanja. Važnije je imati oca, vezu, štelu i uzora u politici nego znati lekciju iz sredine knjige. Djeca nam se svjesno pretvaraju u sljedbenike gluposti, a silovatelji obrazovanja prolaze nekažnjeno. Bez obzira sjedili za katedrom, u klupama ili bili roditelji malih pačića.

15.6. – Četvrtak

Vjerojatno ću (opet) biti nevjernik i neprijatelj, ali teško varim vijest da će ekološka udruga u park prirode na Blidinju dovesti beton kako bi napravila 15-metarski križ. Ako je već nekome do križa i istovremeno do ekologije, moglo se malo poigrati s kakvim materijalom koji će se uklopiti u prirodu više od betona. Ovako, očekujemo i asfalt do križa. Potrebniji nam je u parku prirode nego po gradovima, a križ nam je potrebniji od turističke strategije. Amen.

16.6. – Petak

Nisu se žedni čistoće Mostarci pretrgli na vijest kako se u gradu na Neretvi za komunalno izdvaja 8 milijuna KM godišnje, a da je samo 7 posto djelatnika na terenu. Ulice su, zahvaljujući nemaru onih 7 posto djelatnika i otprilike 93 posto građana, nalik na jedan poveći kontejner a građani željni čistoće i na ovu vijest miruju.

17.6. – Subota

Opet puca među Hrvatima. HDZ 1990, ma koliko se neki tješili, ozbiljno razmišlja o napuštanju Hrvatskog narodnog sabora u BiH. Slijede nove predizborne optužbe kako je HNS ustvari stranačka utvrda HDZ-a BiH.

S druge strane, šuška se kako se priprema nova platforma s 'devedesetkom' i malim hrvatskim strankama, od kojih neke broje članove na prste jedne ruke. Tako bi još jedan hrvatski zalet završio raskolom i novim vaganjima tko je teži a tko tanji. Hrvat, naravno. Džepovi se pune istom ljubavlju.

18.6. – Nedjelja

Naletjeh na intervju Draška Dalića, uskoro valjda bivšeg premijera ranije spomenutog Kantona 10, odnosno Hercegbosanske županije, u kojem ''otkriva'' kako suprug Borjane Krišto, Branko, vrši čak sedam funkcija.

Dakle, jednostavnom računicom da se izračunati da bi odricanjem šest funkcija, i zadovoljenjem jednom, uspješni suprug uspješne supruge spriječio možda nekih šest odlazaka iz županije koja se pretvara u pustoš.

Ali, nema u nas jednostavne računice. Ima samo prozivanja drugih kad se vlastita stolica zatrese.

Kopirati
Drag cursor here to close