Pregled tjedna

Dok nam guraju Turke: Mi i mi nismo jedno i nikada nećemo biti

Kolumna / Kolumne | 18. 07. 2016. u 08:11 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

11.7. – Ponedjeljak

Svaki put kad se spominje Srebrenica, sjetim se čovjeka koji je zašutio i u zemlju propao nakon što je javno rekao kako nije moralo biti Srebrenice. Na sastanku s Alijom Izetbegovićem, Hakija Meholjić odbio je slušati da će Srebrenica biti prodana. Sve ostalo se dobro zna.
A Srebrenica se prodaje i danas. Dizajnirane majice našle su mjesto do kupaca, suze su se prodavale kako je kome odgovaralo. Uz roštiljadu i ostale rekvizite koji idu uz pečenje. To je naša tuga. Ove godine i s dozom predizborne paljevine.

12.7. – Utorak

Prebacit će se vrući krumpir televizijske pretplate s jednog računa na drugi. No, pitanje je, hoće li to riješiti problem i povećati broj onih koji plaćaju ili ne plaćaju tv-pretplatu.
Tako je to u nas. Bitno je problem riješiti na papiru. Ono što ostaje u praksi nikada nije problem listača papira i dizača ruku. Zato nam država i jeste nalik na balon prepun zakrpa, kojeg svi lijepe, svi u njega pušu, a nitko da odsiječe trn na koji se balon neprestano nabija.

13.7. – Srijeda

Umjesto mora nepravdi, nejednakosti, neimanja prilika, kriminala, lopovluka, štela i svega onoga o čemu svakodnevno žugamo, iz fotelje su nas ustali Pokemoni.
S druge strane, naša prljava mora, nastavit će rasti, a odgovor za već zajamčeno uništenu budućnost bit će da se netko drugi mora boriti za nju. Valjalo bi da se Pokemoni love na glasačkim listićima.

14.7. – Četvrtak

''Mostar je postao talac nacionalnih i stranačkih politika'', izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kao da je prešao u red opozicije i stranačkih protivnika. No, nije rekao hoće li biti izbora u Mostaru. S druge strane, mostarski ogranak njegove stranke za izbore se sprema. Građani, dakle, opet pojma nemaju.

15.7. – Petak

Pokušali su srušiti Erdogana i preuzeti Tursku. Potom kažu kako je Erdogan sve iscenirao da bi ojačao. Bilo kako bilo, mrtvi se broje, ponovno za velike likove i velika djela.

16.7. – Subota

U tužnoj zbilji, ako nas nitko ne uspije nasmijati, onda nas nasmije naša država. Vijest o tome da BiH poziva na mirno rješenje situacije oko Južnog kineskog mora odjeknula je ljetnim ukiseljenim eterom kao grom iz vedra neba.
Nakon ovoga, svijet će biti ljepše mjesto za život.

17.7. – Nedjelja

I dok se sarajevsko ''hu iz ju'' pretvorilo u slanje bratskog zagrljaja turskom narodu, iz Turske dolazi malo jači stisak. Nesrušeni Erdogan je zagalamio kako su Turci, Bošnjaci i Armenci jedna nacija što se neće svidjeti mnogima kod nas gdje nikada nismo bili jedno. Niti ćemo, unatoč glumljenim ljubavima, biti.

Kopirati
Drag cursor here to close