#OvoNemaNiđe

Aplikacija za članstvo u zdravstvenom osiguranju

Kolumna / Kolumne | 02. 08. 2017. u 07:14 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji tjedan otac Dragan i otac Miro pokušali su nas uvjeriti da se iz Bosne i Hercegovine stanovništvo ne iseljava, da su to medijski spinovi, da to mediji podmeću. Činjenica jeste da ne treba vjerovati medijima kao što su Vidovita Džemila, Milan Tarot i sličnima, ali od tih ljudi nikad nisam čuo da se netko iseljava ili da zbog skidanja uroka i sihira netko treba odseliti iz BiH.

Ako se prestanem zezati, ne sjećam se niti da sam radio, bilo ja, bilo tko od kolega, priču da treba ići odavde. Češće sam radio pozitivne priče o otvaranju pogona, makar i sa sedam zaposlenih, o inicijativi samozapošljavanja, vraćanja zemljoradnji ili doškolovavanju, cjeloživotnom obrazovanju, dualnom obrazovanju s naglaskom na praktičnom znanju...

Žali me, iskreno, saznanje da čak ni Dragan ne sluša ili ne gleda vijesti. A mi ga svakodnevno skoro "mećemo" u prve minute Dnevnika. Žao mi je što nema priliku čuti koliko ga volim i hvalim u svojim prilozima, i njega i Milu i Fahru i Bakira pogotovo. Da me sluša, znao bi zašto treba plaćati RTV pristojbu, jer, čuješ, ako mene ukinu, sutra će umjesto mene dovesti nekoga od ovih selebritija koji ne znaju gdje treba, a gdje ne treba doći H, a to može biti pogubno po hrvatsko pitanje. Ili Rvacko, ako mu je već svejedno. No, šalu na stranu...

U ovoj zemlji se ne može živjeti

Naime, neki dan sam vidio vijest da nedostaje krvi u bolnicama, podijelili mediji, jel, tko će drugi. I taman kad sam odlučio dati i dozu svoje krvi, kolege, isto novinari, napadnu me da ne mogu otići darivati krv jer što ako se onesvijestim. Kako što? Ali ja nemam zdravstveno osiguranje. Nemojte misliti da je to tako samo kod mene, na Javnom servisu, 80% novinara nema zdravstveno osiguranje. A pogotovo oni koji rade u Draganu i Mili i Bakiru bliskim medijima.

No, što škodi, kad se mi razbolimo, umremo, ima nas toliko mnogo na birou, doći će neki novi sirotan. Mi novinari i da štrajkamo zbog svoga stanja, a tko li će o nama snimiti prilog?! Mislim, i Uprava Bljeska bi meni davno dala otkaz, ne samo meni, nego i Beri i Čerki i Pirketu i svima koji ove gluposti pišemo, ma tko to još i čita, samo da im nije muka po ovoj vrućini tražiti nove golišave slike Lidije Bačić. Jer žena se ne slika po vazdan, nekad i pjeva, a to isto nitko ne sluša. Ma šta: Ti znaš?! E hajde, kad znaš, brzo nabroj muške likove iz Game of Thrones. Ne Sansa, Cersei, Arya... Muške, bolan.

Znači, čak i da mi mediji nešto kao spinujemo, 'ta ćemo mi spinovat, 'ko to čita uopće?

Nego, evo nešto konkretno

Osobno smatram da su se naši političari odnarodili, toliko su dugo izolirani od problema običnog svijeta da oni čak i ne vide kolonu koja napušta Bosnu i Hercegovinu. Eto, kad sljedeći put budu u Bruxellesu, neka pitaju Angele ili Macrona koliko su naših zaposlili.

A mi, što nam pamet (čitaj, luda) ne da da odemo, mi moramo nekako riješiti pitanje zdravstva. S jedne strane, zdravstvo je u dugovima, sve da medicinski kadar i ne ide put Austrije i Njemačke, čime da nas liječe kad ni gaze nemaju. S druge strane, iako bosanskohercegovački zakoni nalažu da smo svi jednakopravni, što bi reklo i da svi imamo pravo na liječenje, ni to nije istina. Od ovih što rade, dio radi na crno, a dio u gubitaša, tako da na liječnički tretman realno mogu računati samo mlađi od 18 ili stariji od 65.

A mi... Ostali, što ćemo mi?

#imaštizdravstveno Nemam, imam aplikaciju

Predlažem da ovi što imaju znanja naprave jednu aplikaciju. Aplikacija za kad nemaš zdravstveno osiguranje. Ili jednostavno AZKNZO. Lako se pamti. I aplikacija će biti multietnična, za Srbe, Hrvate, Bošnjake i ostale, bit će multiplatformska, za Android, iOS, Windows i Linux, a bit će i pristupačna, tipa da možeš kupiti bon/vaučer/kredit na kiosku ili PayPalom ili karticom, ono fol 5KM, mjesec dana aktivacije.

U aplikaciju fino uvrstiti unos simptoma, gdje te boli, što te boli, probada, struže, davi i slično, onda ti aplikacija izda recept za ljekarnu ili te uputi mjesnom travaru. Ili fitofarmakologu.

A bio bi i posebni PRO dio aplikacije koji se otključava s dodatnih 1,95KM mjesečno, u kojem bi bili sortirani ovi "čudotvorni" lijekovi, tipa ovo što rak liječe sodom bikarbonom ili ovi čukljevi. Čuj čukljevi.

Mogla bi se aplikacija proširiti određenim dodatcima uz doplatu, kao, infracrvena kamera što mjeri temperaturu ili brojač otkucaja srca ili röntgen, što ja znam, ultrazvuk što goni komarce i otkriva kamen u žuči.

Ovom aplikacijom bi se, dakle, riješilo više problema. Problem naplate zdravstvenih usluga, problem manjka kadra i opreme u domovima zdravlja i bolnicama, redovi bi bili drastično smanjeni, a nama, koji se hrvemo s osnovnim životnim pitanjima poput života na crno, ono kad radiš, a nemaš zdravstveno, ova bi aplikacija omogućila da ne tražimo sreću u inozemstvu. Jer, odemo li, tko će glasati za Dragana i Milu i Bakira, dobro i za Fahru?!

Eto, što znači jedna mala aplikacija za BiH? Upitnik bismo sami popunili, prilikom instalacije. Možete vi to, kad najavljujete Aplikaciju za članstvo u EU, može i jedna mala mobilna Aplikacija za članstvo u zdravstvenom osiguranju. Dajte nam Aplikaciju da ne idemo u EU. 

Kopirati
Drag cursor here to close