Prvo platite

ZZO HNŽ-a neće izaći u susret radnicima Željeznica FBiH iz Mostara

Gospodarstvo / Flash | 19. 11. 2014. u 15:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ uputio je priopćenje za javnost povodom dopisa koji je taj zavod dobio od JP Željeznice FBiH, a u kojem se apelira da se djelatnicima tog javnog poduzeća omogući usluga zdravstvene zaštite u Hercegovačko neretvansko županije.

Iz Zavoda navode kako se Željeznice FBiH u dopisu pozivaju na sastanak koji je održan 4. studenog ove godine u Mostaru s čelnicima ZZO- a HNŽ radi ovjere zdravstvenih iskaznica i potreba liječenja 730 uposlenika u Poslovnom području Mostar.

''Javno poduzeće Željeznice F BiH spadaju u skupinu najvećih dužnika prema Zavodu, a njihov ukupan dug prema ZZO u HNŽ-u iznosi preko 7.700.000, 00 KM. Samo u posljednje dvije godine ( 2013. i 2014.) ovo poduzeće akumuliralo je preko 2.500.00,00 KM dugovanja na ime doprinosa za zdravstveno osiguranje djelatnika Poslovnog područja Mostar. Činjenice govore da JP Željeznice F BiH nije izvršilo zakonsku obvezu uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje.

Sukladno članku 87. Zakona o zdravstvenom osiguranju F BiH propisano je da se obvezniku uplate doprinosa, kod koga se utvrdi da nije uplatio doprinos obustavlja daljnje korištenje zdravstvene zaštite izuzev hitne medicinske pomoći. Isti članak, u sljedećem stavku, propisuje da se pravo korištenja zdravstvene zaštite u cijelosti uspostavlja s danom podmirenja svih dospjelih a ne uplaćenih sredstava županijskom zavodu sukladno Zakonu o obligacionim odnosima'', navodi se u saopćenju Zavoda.

Sve navedeno, kako je priopćeno, nedvojbeno govori kako Zavod ima obvezu skrbiti isključivo o osiguranicima za koje poslodavci redovito uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.

Poslodavci koji neredovito uplaćuju doprinose za svoje djelatnike jedini su, navode iz Zavoda, odgovorni za nemogućnost korištenja zdravstvene zaštite.

''Na sastanku koji je održan 4. studenog ove godine generalni direktor JP Željeznice FBiH izložio je cjelokupnu financijsku situaciju ove tvrtke kazavši kako je rukovodstvo svjesno visine dugovanja ali nije u mogućnosti niti platiti dio duga niti potpisati ugovor s Poreznom upravom FBiH, te je tražio da Zavod izađe u susret ovoj tvrtci na način da tvrtka uplaćuje zdravstveno osiguranje sukladno svojim mogućnostima pa tako kada tvrtka za određeni mjesec uplati doprinose da taj mjesec imaju zdravstveno osiguranje, a kad ne uplati da to isto bude uskraćeno'', navodi se u priopćenju ZZO-a HNŽ.

Zavod, kako je istaknuto, mora postupati sukladno zakonskim propisima i skrbiti isključivo o osiguranim osobama kako je to propisao Zakon o zdravstvenom osiguranju F BiH pa samim tim nije institucija koja može izlaziti u susret bilo komu.

Kopirati
Drag cursor here to close