Nema rizika takve vrste

Zvizdić: Neće biti ugrožen aranžman s MMF-om

Gospodarstvo / Flash | 05. 07. 2017. u 15:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić izjavio je novinarima da su razlozi za odgađanje rasprave o Izvještaju o radu Vijeća ministara BiH za 2016. na sjednici Zastupničkog doma državnog parlamenta potpuno jednostavni, a to je činjenica da tri ministra koja pokrivaju tri izuzetno važna sektora - Mirko Šarović, Dragan Mektić i Ismir Jusko, nisu nazočili sjednici Zastupničkog doma.

''Na sljedeću sjednicu ili termin kada to odredi Zastupnički dom, mi ćemo doći u punom sastavu. Istovremeno, na povjerensvima na kojima nije izglasan pozitivan stav o Izvještaju o radu Vijeća ministara će ovaj put nazočiti ministri, jer nažalost tamo nije bilo ministara, a većinu u povjerenstvima su činili predstavnici opozicijskih stranaka'', kazao je Zvizdić.

Govoreći o novoj metodologiji pisanja izvještaja, Zvizdić je rekao da se prvi put ove godine koristi nova metodologija koja unosi zabunu, tako da će biti potpuno spremni za sljedeći put.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je između ostalog, ocijenio da je 2016. bila najuspješnija europska godina Bosne i Hercegovine.

''Unaprijedili smo uvjete u vezi s MAP-om, jer nismo naslijedili ni jednu registriranu lokaciju, a do sada je uknjiženo 27, imamo najbolje ekonomske parametre u zadnjoj dekadi u BiH, značajno smo unaprijedili regionalne odnose, unaprijedili smo vladavinu prava. Svi ti podaci govore u prilog činjenici da, ako kompariramo ovih 25 mjeseci rada ovoga Vijeća ministara s bilo kojim drugim razdobljem rada bilo kojeg drugog Vijeća ministara, da ovo Vijeće ministara ima daleko bolje rezultate'', istaknuo je Zvizdić, dodajući da bi to danas bilo predstavljeno.

Upitan kada će biti održana sjednica Fiskalnog vijeća na kojoj bi trebao biti razmatran okvirni proračun i je li ugrožen aranžman s MMF-om, odgovorio je da će sjednica biti održana, a da prije toga slijedi rad Savjetodavnog vijeća koje treba pripremiti materijale.

''Dakle, neće biti ugrožen aranžman s MMF-om. Nikome od bilo koje razine vlasti koji o tome odlučuje, ne pada na pamet da ulazi u takvu vrstu rizika da ugrozimo jedan vrlo kvalitetan, dogovoren aranžman s MMF-om. Ali čini mi se da je javnost previše fokusirana na određeni broj pitanja, a da se zanemaruju druga'', naveo je Zvizdić.

Konkretno, naglasio je on, trošarine nisu jedini uvjet da se odobri sljedeća tranša aranžmana s MMF-om.

''One su jedan od uvjeta i pozivam vas kao medije da istražite i druge uvjete zašto se ne realiziraju, a za koje je MMF u Washingtonu rekao da su jednako važni, pa čak i važniji od trošarina'', rekao je Zvizdić.

Istaknuo je da će, što se tiče države BiH, odnosno Vijeća ministara, brzo vratiti izmijene i dopune zakona o Agenciji o osiguranju u proceduru, ''da kompletiramo set zakona iz bankarskog sustava“.

''Mislim da je otklonjen jedan spin koji se pojavio u javnosti da je riječ o osnivanju nove agencije. Dakle to nije točno, riječ je o izmjenama i dopunama postojećeg zakona, a kada se steknu uvjeti o kojima sam govorio, onda smo spremni da vratimo i priču, odnosno zakon o trošarinama u parlamentarnu proceduru. Do tada očekujemo da i druge razine vlasti završe svoje obaveze'', zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close