Kriza švicarskog franka

Žrtve kredita počele paliti svijeće pred bankama

Gospodarstvo / Flash | 01. 02. 2015. u 11:41 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Franak započela je akciju paljenja svijeća ispred banaka diljem Hrvatske te poziva članove, dužnike i sve građane da svaki vikend zapale svijeću za sve žrtve kredita kod banaka na određeni dan. Svaki sljedeći vikend svijeće će se paliti kod druge banke.

Sljedećih osam vikenda palit će se svijeće ispred osam banaka koje su tužili u kolektivnom procesu. Akcija je započeta ispred Erste banke u gradovima diljem Hrvatske. U Bjelovaru su se svijeće postavile na korzu, a u Zagrebu ispred poslovnog centra u Ulici Ivana Lučića.

Cilj akcija je kontinuirano podsjećanje izvršne vlasti, HNB-a i banaka da u Udruzi Franak neće odustati od zahtjeva. Nakon svih osam banaka, deveti vikend, 28. ožujka, bit će organizirano paljenje svijeća ispred Hrvatske narodne banke.

Udruženje "Franak" je Ministarstvu financija uputilo otvoreno pismo u kojem izražava nezadovoljstvo upornim izbjegavanjem zajedničkih sastanaka svih strana u krizi sa švicarskim frankom.

Ovo udruženje tvrdi da neki njeni članovi tvrde da se neke banke ne pridržavaju Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Udruženje, između ostalog, traži angažiranje nezavisne strane i domaće ekonomske stručnjake i istražitelje koji će istražiti tok novca u sve okolnosti u vezi sa tim problemom.

Među zahtjevima je i da ovo udruženje, koje se bavi zaštitom prava potrošača usluga kreditnih i financijskih institucija, formalno bude uključeno u radnu grupu za donošenje dugoročnih mjera.


Kopirati
Drag cursor here to close