Vispak

Znao je beg šta valja: Skuhana Begova čorba za Guinnessov rekord

Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2015. u 06:06 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu su bosanski kuhari uz generalno sponzorstvo Vispaka skuhali najveću Begovu čorbu na svijetu.

Begova čorba se kuhala u loncu prečnika dva i po metra, jednog metra visine, sa zapreminom od 4.100 litara, što je bilo dovoljno za oko 15.000 porcija koje su se dijelile građanima Sarajeva i gostima, dok se ostatak donirao narodnim kuhinjama.

Recept za Guinnessovu Begovu čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, 5 kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i 5 kg Vispakovog začina.

''Znao je beg šta valja. Svoje znanje i umijeće za Begovu čorbu i bosansku kuhinju smo dokazali samim tim što smo do sada proizveli i uspješno plasirali preko 18 milijuna komada čorbi na domaće i svjetska tržišta. Nadamo se da ćemo zajedno sa našim kuharima od sada zajedno pričati priču o ‘čudu bosanske kuhinje’ širom svijeta. Ovo nam je nakon najveće džezve na svijetu, drugi po redu Guinnessov rekord. Sljedeći put ako Bog da ćemo napraviti nešto slatko.

Bosanska kuhinja je čudo, a Begova čorba jedno od najpoznatijih delikatesa. Najbolji promotor ljepote ukusa bosanske kuhinje su kuhari. Od sada ćemo svi zajedno i na ovaj način približiti bosansku kuhinju sladokuscima širom svijeta kao zanimljiv i samo Bosancima i Hercegovcima osoben spoj Istoka i Zapada, kontinentalnog i mediteranskog, tradicionalnog i modernog. Tko god je probao nešto od jela sa ovih podneblja, bio je zatečen jednostavnošću i neponovljivošću ukusa” kazao je Adis Hasaković direktor korporativnih komunkacija AS GROUP u čijem sastavu posluje i Vispak d.d. Visoko.

Organizator ovog nesvakidašnjeg događaja koji će ući u povijest bosanske kuhinje je Udruženje kuhara u BiH, koje je iskoristilo priliku da u okviru WACS Konferencije (Svjetski savez kuhara) skuhaju najveću Begovu čorbu na svijetu.

Između predstavnika bosanskoherecegovačke prehrambene industrije Vispak d.d. Visoko i Udruženja kuhara u BiH, u ožujku ove godine je potpisan ugovor o generalnom sponzorstvu eventa „Begova čorba za Guinness-a“ u sklopu Konferencije europskih kuharskih asocijacija i Global Chefs Challenge-a.

Kopirati
Drag cursor here to close