Gubitaš

Željeznice RS za devet mjeseci iskazale novi gubitak od 6,3 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2014. u 11:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice Republike Srpske (RS) su za devet mjeseci ove godine napravile gubitak u poslovanju od oko 6,3 milijuna KM, a što je akumulirani minus ovog javnog poduzeća povećalo na čak 235 milijuna KM.

U bilansu stanja i uspjeha za treći kvartal 2014. godine, objavljenom na Banjalučkoj burzi, navodi se da Željeznice RS-a imaju dugorične kredite od 156,2 milijuna KM.

Milijunske su i kratkoročne obaveze, iz poslovanja, prema radnicima i dobavljačima, navodi se u ovom dokumentu.

Prosječen broj zaposlenih u ovom javnom gubitašu je na kraju mjeseca bio 3.385 i neznatno je smanjen u odnosu na isto razdoblje lani.

Za rukovodstvo Željeznica je podatak da je ovogodišnji neto gubitak "samo“ 6.341.119 KM bio razlog da se nedavno pohvale, budući da su prošle godine za isto razdoblje iskazali financijski minus u poslovanju od 8.111.090 KM.

Generalni direktor ovog poduzeća Dragan Savanović je rekao da su Željeznice RS dosad proknjižile i 1.570.000 KM na ime izvanrednih troškova usljed poplava, dok se konačan iznos očekuje na završnom računu nakon procjene štete ovlaštenih procjenitelja.

Savanović je istaknuo da se velikim uspjehom smatra saniranje uništenih pruga Željeznica RS, ponovno aktiviranje željezničkog prometa, kao i to što je nadoknađen dobar dio izgubljenog prijevoza, uslužujući gospodarstvo koje je zbog elementarnih nepogoda također bilo u vrlo teškoj situaciji.

Vladi RS, odnosno Ministarstvu financija je upućen zahtjev, na osnovu Zakona o pretvaranju poreznih obaveza u akcije, da se dug prema fondovima zdravstva i mirovinskog siguranja i Poreznoj upravi, u visini od sedam milijuna KM glavnice i četiri milijuna KM kamata, pretvori u akcije, čime bi se, smatra, Željeznice RS dovele u znatno povoljniju poziciju.

''Od lipnja redovno izmirujemo svoje obaveze prema radnicima, računajući poreze i doprinose na plaće. Svoje obaveze prema dobavljačima tijekom prvih devet meseci 2014. godine također smo uspjeli izmiriti'', rekao je Savanović.

Isplaćeni su i troškovi viška sati iz ranijih godina u iznosu oko 290.000 KM, kao i 154.480 KM na ime pomoći za 242 poplavljena radnika.

Kopirati
Drag cursor here to close