Banovići

Željeznice Federacije spašavaju hrvatski Gredelj

Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2014. u 06:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Željeznica FBiH (ŽFBiH) donijela je odluku o obnovi i sanaciji devastirane radioničke zgrade u Banovićima čijim bi se osposobljavanjem trebao riješiti problem nezaposlenih radnika tvrtke Gredelj - Rewom Dobošnica.

"Plan je da se do kraja godine putem javnog nadmetanja odabere izvođač radova i počne s obnovom i prilagodbom radionice novim uvjetima korištenja. Na ove rokove Uprava ŽFBiH ne može mnogo utjecati jer se sve mora uraditi u rokovima kako je predvidio Zakon o javnim nabavama", rečeno je agenciji Fena iz Željeznica FBiH.

Ušteda koje se očekuju od toga posla iznosit će oko 120.000 KM. Radnici Gredelja - Rewom Dobošnica, kako je poznato, žrtve su loše privatizacije i često su morali prosvjedovati tražeći svoje plaće i uplate mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Kako je bilo nemoguće riješiti imovinsko pravne odnose budući je većinski vlasnik firme Gredelj-Rewom iz Dobošnice Gredelj iz Zagreba koji je u stečaju, odlučeno je da se radnici iz ove tvrtke prebace u radionicu u Rajlovac gdje će ostati do osposobljavanja nove radionice u Banovićima, pojasnio je Poslovni Dnevnik.

Iz Željeznica FBiH navode da se trenutno radi na ugovaranju smještaja i osiguranju ishrane tijekom boravka radnika u Centralnoj radionici u Rajlovcu.

"ŽFBiH imaju interes da angažiraju, ali bez zasnivanja radnog odnosa, određeni broj stručnih i radno sposobnih radnika, koji popravljaju teretne vagone u radionici u Dobošnici. Uzimajući u obzir kapacitete u ŽFBiH, kao i budući kapacitet i raspoloživu opremu u Banovićima, to je ukupno oko 30 radnika. Trenutno se, uz osiguranje smještaja za navedene radnike, radi i na usuglašavanju spiskova radnika", naveli su iz Željeznica FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close