Planovi

Željeznice Federacije će pregovarati o linijama do Ploča i Zagreba

Gospodarstvo / Flash | 09. 06. 2017. u 12:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice Federacije BiH ponovno će otvoriti pregovore o uvođenju linija do Ploča i Zagreba, potvrdio je predsjednik Uprave-generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

Rekao je da, što se tiče otvaranja međunarodnih linija, prije svega to ovisi od spremnosti drugih željezničkih kompanija da na ravnopravnoj osnovi uvedu te linije.

''Do sada, linija Sarajevo-Zagreb je bila isključivo na štetu Željeznica FBiH i mi smo tu liniju ukinuli iz razloga što su se koristili naši mobilni kapaciteti, a da hrvatska strana nije željela plaćati naknadu za korištenje naših vagona. Kompletan prihod ostvaren na teritoriji Republike Hrvatske uzimala je samo za sebe'', rekao je Džafić, odgovarajući na novinarsko pitanje kada se može očekivati uvođenje linije Sarajevo-Zagreb.

Naveo je kako će ponovno otvoriti pregovore što se tiče Hrvatske, hrvatskog željezničkog putničkog prijevoza, o uvođenju linije do Ploča i do Zagreba, dodajući da je njihov interes svakako i do Beograda.

Upitan očekuje li da će linija Sarajevo-Čapljina-Sarajevo biti isplativa, odgovorio je da rijetko koja zemlja u Europi ostvaruje pozitivan bilans u vezi s pitanjem putničkog željezničkog prometa bez određenih subvencija. Dodao je da voz koji prometuje na relaciji Sarajevo-Čapljina subvencioniran je također i od Vlade FBiH.

''Nažalost, mi smo uputili dopis i krajem 2015. i krajem 2016. godine svim županijama na kojima se obavlja željeznički putnički promet da zajednički sufinanciraju taj vidi prometa. Međutim, nijedna županija se nije udostojala odgovoriti, a kamoli da otvorimo pregovore'', kazao je Džafić, dodajući da je njihova zakonska obveza da sufinanciraju željeznički putnički promet.

Istaknuo je da, dok god ostvaruju dobre rezultate u teretnom prometu i mogu pokrivati troškove putničkog prometa, Željeznice FBiH će omogućiti građanima BiH i svim ostalim zainteresiranima da koriste njihove usluge u putničkom prometu.

Kazao je da smatraju kako ne postoji bojazan i ''da će ova linija ipak biti popunjena dovoljnim brojem putnika''.

Kopirati
Drag cursor here to close