Rusi u Hrvatskoj

Želi li Gazprom Inu?

Gospodarstvo / Flash | 06. 07. 2014. u 13:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više delegacija dolazi u Hrvatsku ovaj tjedan, a predstavnici Gazproma trebali bi stići u srijedu, rekao je danas u Tuheljskim Toplicama hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Rekao je da su mogući razgovori s ruskom delegacijom o Ini, a da će se razgovori s MOL-om nastaviti krajem mjeseca.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada stižu delegacije tvrtki iz energetskog sektora iz Rusije, rekao je da se delegacija Gazproma treba sastati s predsjednikom Ivo Josipovićem i premijerom Milanovićem.

Mišljenja je da će se najvjerojatnije intenzivno razgovarati o energetskim temama poput eksploatacije i istraživanje južnog toka, kao i kada je delegacija te tvrtke bila u Hrvatskoj zadnja dva puta.

"Ovo nije ni prva a ni posljednja posjeta ozbiljnih energetskih kompanija u Hrvatsku, to se u zadnjih godinu dana događa kontinuirano. To nam je bila želja i za koju godinu će se osjetiti rezultati", rekao je Vrdoljak.

Za kraj tjedna najavio je i dolazak zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova.

Na novinarski upit, rekao je da su mogući razgovori s ruskom delegacijom o Ini. Ponovio je da je Ina strateški važna hrvatska kompanija i da može biti regionalni energetski lider. Važno je da se Ina razvija i da se u nju investira, ona mora biti jaka kompanija, rekao je i dodao da je važno da se štite njeni zaposlenici. Svatko tko želi u tom smjeru razgovarati je dobrodošao, zaključio je Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje kada slijedi novi krug razgovora s MOL-om, ministar je najavio nastavak razgovora za kraj mjeseca te dodao da presuda Ivi Sanaderu u slučaju Ina - MOL nije promijenila stav Hrvatske. Naglasio je da je stav i dalje isti, da Hrvatska mora biti strateški partner koji ima utjecaj na donošenje svih strateških odluka koje se tiču Ine. Istaknuo je da se neće dozvoliti uništavanje tvrtke, da se upropaštava ne investirajući.

"Mi moramo biti partneri koji mogu utjecati na strateške odluke i zajedno sa strateškim partnerom definirati kako investirati potrebnih 3,5 milijardi dolara, od čega dvije milijarde u novu proizvodnju i rafinerije te 1,5 milijardu u rafinerije i pumpe. Ako to realiziramo, imat ćemo Inu kakvu želimo i tada ćemo imati najmanju cijenu derivata, nafte, struje i plina u regiji", rekao je Vrdoljak.

Od nastavka pregovora očekuje konstruktivan razgovor s predstavnicima MOL-a te očekuje da su uzeli u obzir sve pravne konsekvence presude.

Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva i potpredsjednik HNS-a odgovarao je na pitanja novinara danas je u Tuheljskim Toplicama gdje je bio na stranačkim sportskim igrama.

Kopirati
Drag cursor here to close