Napokon

Zeleno svjetlo za izvoz mlijeka i mliječnih prozivoda iz BiH u EU

Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2015. u 12:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured Europske unije (EU) za hranu i veterinarstvo (FVO) obavijestio je 19. lipnja Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine da se svi postupci koje je BiH predložila u Akcijskom planu za kontrolu proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU, smatraju zadovoljavajućim u odnosu na sve preporuke FVO-a.

Europska komisija pohvaljuje BiH zbog utvrđivanja i usvajanja Akcionog plana i očekuje da državne i entitetske administracija u potpunosti i na koordiniran način, bez odlaganja, provedu sve aspekte Akcijskog plana na području cijele BiH.

Revizija FVO-a koja treba verificirati punu implementaciju Akcionog plana, zakazana je za 2016. godinu.

BiH je već uključena na popis zemalja koje ispunjavaju uvjete za izvoz toplinski obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, ali prije nego što izvoz može početi, BiH će morati dostaviti Europskoj komisiji popis proizvodnih pogona koji su ocijenjeni kao usklađeni i predloženi za izvoz u EU.

Nakon što Europska komisija odobri ovaj popis, BiH može početi izvoziti u EU mlijeko i mliječne proizvode iz tih pogona.

Premda je riječ o pozitivnom pomaku u trgovinskim odnosima između BiH i EU, Europska komisija također podsjeća na potrebu da se sada stavi naglasak na prilagođavanje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju zbog ulaska Hrvatske u EU, priopćeno je iz Ureda EU u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close