Peksinluk žešći

Zelene površine u Mostaru čekaju peto godišnje doba

Gospodarstvo / Flash | 22. 04. 2015. u 13:19 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč obećanjima Grada, još uvijek nisu uređene najavljene zelene površine, a ozbiljnije, proljetno čišćenje nije vidljivo.

Zelena površina, koja je trebala niknuti umjesto srušenih ''kućica'' u Ulici kralja Zvonimira još uvijek je neuredna površina, a u istoj ulici obećani uređeni parking na mjestu nekadašnjeg salona namještaja još uvijek nije napravljen.

Uz građansku nekulturu i nesavjesno ponašanje, jedan od razloga zbog kojeg se Mostar može nazvati najprljavijim gradom u okruženju svakako je i premalo novčanih sredstava koja se izdvajaju za ekologiju i očuvanje okoliša.

''U prošloj godini za proračunsku stavku zaštite okoliša izdvojeno je 30.000 KM i to: za saniranje javnih površina koje su devastirane nekontroliranim odlaganjem otpada, održavanje obala vodotoka Radobolje, uređenje rekreacijskog centra Bunica i uništavanje alergena'', rečeno je iz Grada Mostara za Bljesak.info.

Grad je za sufinanciranje Projekta zbrinjavanja krutog otpada izdvojio 100.000 KM te za uređenje lokacija za kontejnere i provođenje kampanje podizanja javne svijesti u oblasti zbrinjavanja otpada. Dio sredstava za uređenje lokacija je utrošen, ali kako potrebna oprema nije instalirana Grad nije mogao krenuti s kampanjom.

Koliko će novca Grad potrošiti ove godine iz Službe za komunalne poslove i okoliš nam nisu mogli reći jer Grad nema usvojen proračun za 2015. godinu.

Osim premalo novca kojeg grad izdvaja, krivci za onečišćenje grada su i građani koji nesavjesno odlažu otpad. Čest je prizor, uz sitni otpad po ulicama, krupan otpad uz kontejnere, a svjedočili smo situacijama kad se u sred grada odlaže i životinjski otpad. Nisu rijetki ni slučajevi bacanja hrane i smeća s prozora i balkona.

Zanimljivo kako u gradu Mostaru postoji desetak ekoloških udruga. No, unatoč tome rijetko koju udrugu možete dobiti na telefon, a još rjeđe vidjeti da organiziraju akcije za koje dobivaju potporu iz nekog od proračuna.

''Grad ne financira izravno rad eko udruga. Po zahtjevu pojedinih udruga dajemo potporu različitim akcijama čišćenja i uređenja okoliša na način da se prikupljeni otpad besplatno odvozi na deponiju'', rečeno je iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara.

Očito je da grad, koji se svojim gostima predstavlja kako biser na prelijepoj rijeci, svakim danom sve više nalikuje na veliku deponiju gdje svatko može kako hoće, gdje hoće i od kuda hoće odložiti nekakav otpad.

U urbanom kaosu kroz koji grad prolazi nedostaje edukacije o ekologiji i kulturi u obiteljima i školama, a u institucijama i poduzećima zaduženim za čišćenje odgovornosti i držanja obećanja.

Očito je da će obećane zelene površine i akcije čišćenja gradskog dvorišta za goste koje prizivamo čekati neko peto godišnje doba dok Mostar tone u još jednu epizodu ekološke katastrofe.

Kopirati
Drag cursor here to close