Poslali molbe

Zdravstvene ustanove traže odgođeno plaćanje poreznih obveza

Gospodarstvo / Flash | 05. 02. 2015. u 16:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski porezni ured Livno nije izvršio blokadu transakcijskih računa šest zdravstvenih ustanova sa područja Hercegbosanske županije(HBŽ) koje imaju neizmirenih dospjelih obveza po osnovu javnih prihoda, za agenciju Fena potvrdila je Adisa Hamzić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.

Po njezinim riječima, iz livanjskog poreznog ureda poslana je opomena za plaćanje svim dužnicima odnosno zdravstvenim ustanovama, kojom se porezni obveznici tj. dužnici pozivaju da odmah reguliraju sve dospjele, a neplaćene obveze po osnovu javnih prihoda.

"Nakon što su zaprimili opomenu, porezni dužnici su se javili Županijskom poreznom uredu te su podnijeli molbu za zaključivanje sporazuma o odgođenom plaćanju dospjelih obveza“, kazala je Hamzić.

U tijeku je, kako navodi, provjera dostavljene dokumentacije koja je potrebna za rješavanje molbe za zaključivanje sporazuma o odgođenom plaćanju u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH i Pravilnikom o procedurama prinudne naplate javnih prihoda.

Također se od stručne savjetnice Porezne uprave FBiH doznaje kako je porezni ured u Livnu isto tako zaprimio od Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike Hercegbosanske županije molbu za obustavu Odluke o prinudnom izvršenju u kojem su izvijestili Poreznu upravu FBiH o pokrenutim aktivnostima od strane Vlade ove županije u kojoj se navodi da je Vlada spremna u što kraćem roku pronaći rješenje u vezi s plaćanjem duga.

Prema podacima dostavljenim iz Porezne uprave FBiH, ukupna dugovanje zdravstvenih ustanova u Hercegbosanskoj županiji iznose 18.515.880 KM, s tim da na glavnicu otpada 14.683.296 KM dok kamata iznosi 3.832.583 KM.

Najviši iznos od 7.389.664 (uračunata glavnica i kamata) prema nadležnoj federalnoj instituciji duguje Županijska bolnica "Dr. Fra Mihovil Sučić“ Livno, slijede je Dom zdravlja Drvar sa 4.060.048 KM, Dom zdravlja Tomislavgrad u iznosu od 3.779.114 KM, Dom zdravlja Livno duguje 1.839.805 KM, Dom zdravlja Glamoč sa 1.200.922 KM dok Zavod za javno zdravstvo ima neuplaćene obveze u iznosu od 246.324 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close