velik izvoz

Zbog Turske u BiH vlada nestašica bifteka

Gospodarstvo / Flash | 04. 09. 2015. u 11:36 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mesnicama u više bh. gradova vlada nestašica bifteka. Razlog je, kako saznaju Nezavisne novine, to što se proizvedene količine mahom prodaju u Tursku.

Narudžbe za biftek, iz Turske stižu po dva tjedna unaprijed jer je potražnja velika, rekli su novinarima djelatnici mesnica, a u Udruženju mesoprerađivača u BiH tvrde da je izvoz od 2014. godine kada je u pitanju meso, počeo rasti.

''To je odlično za ljude koji se bave stočarstvom. Vjeruju da će BiH moći zadovoljiti tržište Turske, ali i druga koja se otvore'', rekli su za Nezavisne iz Udruženja.

Turska je BiH omogućila povoljniji izvoz mesa, a godišnja kvota mesa koje BiH može izvesti u Tursku je 1.000 tona. No, izvoz vrtoglavo raste, a porast u odnosu na prošlu godinu je za oko 300 posto. Tako je samo za prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, izvoz iznosio 14.005.253 KM, dok je za cijelu 2014. godinu izvezeno 20.130.195 KM.

Prema informacijama kojima raspolaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, BiH je u prvoj polovini godine već iskoristila kvotu od 1.000 tona mesa za Tursku. Dosad, inače, ova kvota nikada nije bila u potpunosti iskorištena tijekom cijele godine.

Upravo zbog toga, najavio je, BiH će od Turske zatražiti povećanje kvote ili potpuno ukidanje ograničenja.

Najavljuje se da bi i aerodrom u Tuzli trebao biti osposobljen kako bi se izvozilo meso, jer je potražnja velika. Meso se iz BiH u Tursku izvozi s aerodroma u Sarajevu i u Banja Luci, a dnevno često idu i po dva aviona mesa iz BiH za Tursku. Šarović tvrdi da ovu predstavlja važan aspekt poslovanja za ova dva bh. aerodroma, te je potvrdio da se radi i na osposobljavanju aerodroma u Tuzli kako bi i s njega moglo biti transportirao meso.

"Radimo na otvaranju aerodroma u Tuzli, sutra možda i aerodroma u Mostaru, ako to budu željeli. Na nama je da osiguramo da rade. Suština ovog posla je da povećamo stočni fond i uposlimo mesarsku industriju", ističe Šarović. S druge strane, ugostitelji u Sarajevu su malo zabrinuti da neće biti mesa za njih.

Tako su u jednom sarajevskom restoranu rekli da biftek moraju naručiti sedam dana ranije i to kod mesara s kojim su u dobrim relacijama, kako bi, recimo, dobili isporuku za naredni tjedan, jer gosti često traže biftek, a nestašica je.

Iz tuzlanske firme "Meprom" kažu da oni zasad izvoze kaurmu, te da im jako dobro ide.

"Nemamo problema sa sirovinom, kvota za izvoz svakog mjeseca raste, ali mi predamo zahtjev resornom ministarstvu, pa ono odobri", kazala je Melisa Karić iz ove firme.

Podsjećamo, Turska je odobrila bescarinski uvoz određene količine mesa iz BiH u sklopu pomoći našoj zemlji nakon prošlogodišnjih majskih poplava.

Cijena po kilogramu žive vage iznosi blizu pet KM i to je vrlo stimulativna cijena za bh. stočare i mesnu industriju.

Kopirati
Drag cursor here to close