Besplatno savjetovanje

Zbog sve većeg zaduženja građani BiH posežu za kreditnim savjetnicima

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2015. u 11:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Devet općina u Bosni i Hercegovini otvorit će uskoro urede za besplatno savjetovanje o tome kako da građani najlakše vrate kredite koje su podigli kod banaka, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Besplatno kreditno savjetovanje građanima pružat će općine Srebrenica, Gradačac, Brod, Stari grad Sarajevo, Kiseljak, Kreševo, Posušje, Nevesinje i Milići. Ove urede ranije su otvorile općine Visoko, Tuzla, Teslić, Kakanj, Bijeljina te 15 drugih općina u BiH.

Prema posljednjim upozorenjima domaćih i stranih organizacija građani BiH su bankama dužni oko sedam milijardi KM, a taj broj i dalje je u porastu. No, poražavajuća činjenica je da tek pet posto građana BiH kredite diže da bi pokrenuli neki biznis. Mali je broj građana koji se kreditno zadužuju i zbog kupovine stana, takvih je tek nešto više od 20 posto. Građani u BiH uglavnom se zadužuju zbog preživljavanja i zbog vraćanja starih dugova.

No, nisu samo zbog prezaduženosti u problemi građani naše zemlje. U probleme sve češće zapadaju banke koje posluju u BiH, zbog teške naplate tih kredita. Broj nenaplativih kredita koji je prije pet godina iznosio oko pet posto, sada je porastao na više od 16 posto.

Kako bi prezaduženim građanima ali i bankama olakšali barem donekle, Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke još 2013. godine pokrenula je Program besplatnog kreditnog savjetovanja za prezadužene građane BiH.

Savjetnici, općinski uposlenici koji su prošli specijalne obuke, svakodnevno razgovaraju sa građanima i zajedno sa njima pokušavaju pronaći najbezbolnije rješenje otplate dugovanja. Najčešće se radi o reprogramima starih kredita, koji podrazumijevaju manje mjesečne rate i duži rok otplate.

IFC ovaj projekt realizira u suradnji sa Vladom Švicarske, Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) i Udruženjem za odgovorno upravljanje osobnom financijama „U Plusu“. Usluge je do sada koristilo oko 2.000 građana Bosne i Hercegovine. Iz IFC-a navode kako je stopa rješavanja problema prezaduženih građana u općinama gdje se implementira Program, u zadnjem šestomjesečnom razdoblju, prešla 65%.

Kopirati
Drag cursor here to close