Sve više turista

Zbog serija građani iz BiH putuju u Tursku

Gospodarstvo / Posao | 29. 09. 2014. u 11:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je više turista iz Bosne i Hercegovine koji za odmor izaberu turističke destinacije u Turskoj, javlja agencija Anadolija.

Prema izvještaju Savjeta za kulturu i turizam Turske u Sarajevu, u razdoblju od siječnja do srpnja 44.842 turista iz BiH posjetilo je Tursku, što je 9.59 posto više u odnosu prethodnu godinu. Kako se navodi u izvještaju, 2012. godine 35.908 turista iz BiH, a 2013. godine 40.918 posjetili su Tursku.

U izvještaju se navodi da je Turska četvrta zemlja koju najviše posjećuju bh. državljani, a u istom izvještaju navodi se da su ispred Turske, Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

“Turisti iz BiH, najviše putuju u Tursku preko turističkih agencija, a borave u hotelima sa 3 ili 4 zvjezdice. Turisti iz BiH u Turskoj najviše posjećuju Istanbul, a zatim primorje poput Antalye, Marmarisa, Bodruma, Kusadasija i Sideja“, piše u izvještaju.

U izvještaju se navodi i glavni razlozi zašto turisti iz BiH putuju u Tursku. Prema tome, more, plaže, sunce i prirodne ljepote Turske, zatim mogućnost da bh. državljani bez vize mogu putovati u ovu zemlju, te povijesne i kulturne veze između dvije države, kao i jeftiniji aranžmani i kvaliteta hotela u Turskoj su glavni razlozi zašto turisti iz BiH preferiraju Tursku.

Turski ataše za kulturu i turizam u BiH Soner Šahin u izjavi za agenciju Anadoliju kazao je kako Savjet za kulturu i turizam radi mnoge kulturne aktivnosti, ali i promocije da bi privukao pažnju turista iz BiH.

“Dajemo reklame u novinama. Ponekad neki časopisi objavljuju specijalna izdanja za Tursku. Osim toga, dajemo reklama na bilbordima i na ulazu aerodroma. Sudjelujemo u sajmovima i festivalima“, rekao je Šahin.

Šahin podsjeća da bh. građani imaju jake veze sa turskim, te „zbog te veze ljudi iz Bosne i Hercegovine žele posjetiti Tursku, a posebno Istanbul“.

“Osim naših aktivnosti, turske serije imaju veliki utjecaj na sve ovo. Zbog turskih serija, bh. građani su sve više zainteresirani za Tursku. Sretnemo ljude koji su preko serija naučile Turski. To je zanimljivo“, izjavio je Šahin.

Kopirati
Drag cursor here to close