Schlumberger

Zbog pada cijena nafte otpušteno 10.000 radnika

Gospodarstvo / Flash | 22. 01. 2016. u 06:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog pada cijena nafte, najveća svjetska uslužna naftna kompanija Schlumberger ostvarila je u proteklom tromjesečju gubitak od milijardu dolara i ukinula još 10.000 radnih mjesta.

U poslovnom izvješću, objavljenom u četvrtak, Schlumberger je izvijestio o gubitku u četvrtom tromjesečju prošle godine od 1,02 milijarde dolara, što je prvi gubitak te kompanije u 12 godina.

U istom tromjesčeju godinu dana prije ta je tvrtka ostvarila dobit od 302 milijuna dolara.
Prihodi Schlumbergera, američke tvrtke koja iznajmljuje tehnologiju i opremu za crpljenje nafte plinskim i naftnim kompanijama, pali su u proteklom tromjesečju za 39 posto na godišnjoj razini, na 7,74 milijarde dolara.

Posljedica je to smanjenja aktivnosti i investicija u istraživanje i crpljenje nafte, kao i pritisaka na cijene, s obzirom da su cijene nafte pale na najniže razine u 12 godina, ispod 30 dolara po barelu.

Zbog toga su veliki proizvođači nafte i plina, koji koriste usluge Schlumbergera, lani smanjili potrošnju za 50 do 70 posto.

To je, pak, izazvalo pad prihoda i investicija te tvrtke, pa je u proteklom tromjesečju ukinula 10.000 radnih mjesta. I to, premda je već prije u 2015. otpustila 20.000 radnika.

Izvršni direktor Schlumbergera Paal Kibsgaard upozorio je u poslovnom izvješću kako nema naznaka da će se cijene nafte oporaviti.

Zbog veće ponude nafte u odnosu na potražnju na svjetskom tržištu, očekuje se i nastavak trenda smanjenja proizvodnje i investicija u naftnom sektoru, posebice u SAD-u.

Analitičari Barclaysa procjenjuju da bi naftne kompanije u ovoj godini mogle smanjiti potrošnju za daljnjih 20 posto, ako će se cijene nafte kretati oko 40 dolara po barelu.

Unatoč gubitku i oštrom padu prihoda, cijena dionice Schlumbergera porasla je u četvrtak na Wall Streetu oko 2 posto jer su poslovni rezultati ipak nešto bolji nego što su analitičari očekivali i jer je kompanija najavila program otkupa dionica na tržištu u iznosu od 10 milijardi dolara.
U proteklih godinu dana cijena dionice Schlumbergera potonula je gotovo 20 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close