RTV

Zbog neplaćanja pretplate servis mjesečno gubi 300.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 25. 05. 2015. u 13:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za promet i komunikacije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas zaključak kojim se od Vijeća ministara traži da što prije obavi sveobuhvatnu analizu kada je riječ o naplati RTV pristojbe i da predloži mjere za prevladavanje evidentnih problema.

Predsjedatelj Upravnog odbora BHRT-a Esad Gotovuša upoznao je članove Povjerenstva da je Odbor Sustava javnih RTV servisa BiH donio odluku da se RTV pristojba do kraja ove godine nastavi naplaćivati putem računa za fiksni telefon, a da se potom prijeđe na naplatu putem računa za električnu energiju.

Kao razlog za promjenu načina ubiranja RTV pristojbe Gotovuša je naveo slab stupanj naplate pristojbe posredstvom tri telekom operatera u BiH, što dovodi u pitanje funkcioniranje i opstanak javnih RTV servisa u BiH.

"Telekom operateri bili su, po zakonu, zaduženi za naplatu takse, ali oni nisu pokazali dovoljno htijenja da se potrude oko njezine naplate i dozvolili su razgraničenje plaćanja računa telefonskih usluga i RTV pristojbe", rekao je Gotovuša.

Istaknuo je kako je samo u prva četiri mjeseca ove godine gubitak po osnovu nenaplaćene RTV pristojbe iznosio 1,2 milijuna KM, a da u prethodnim godinama on iznosi desetine milijuna KM.

Novi model naplate, prema njegovim riječima, trebao bi osigurati sveobuhvatnost pretplatnika i stabilan izvor financiranja javnih emitera, a smanjili bi se troškovi za inkasantske službe, te sudski troškovi po osnovu neplaćene RTV pretplate.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH izrazio je sumnju da će novi model naplate RTV pretplate biti efikasniji s obzirom na liberalizaciju tržišta za isporuku električne energije.

Istaknuo je kako broj platiša RTV pristojbe ne opada samo zbog loše ekonomske situacije u BiH već i zbog neriješenog pitanja osnivanja javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku.

Zastupnik SNSD-a Staša Košarac rekao je kako BiH ima zakon o javnom RTV sustavu, ali da se on ne primjenjuje.

Zatražio da se, tragom rasprava koje se s tim u vezi vode, do Nove godine pokuša iznaći rješenje za prevladavanja postojeće teške situacije.

Fehim Škaljić iz SBB-a istaknuo je kako Parlament BiH, kao osnivač, ima odgovornost kada je riječ o funkcioniranju javnih RTV emitera, a s tim u vezi i s neefikasnošću postojećeg modela ubiranja RTV pristojbe.

Kopirati
Drag cursor here to close