Mlijeko

Zbog blokada uvoznici krijumčare mlijeko

Gospodarstvo / Flash | 19. 11. 2014. u 09:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac izjavio je danas za Agenciju Fena da se nastavlja blokada carinskih terminala te tvrdi kako imaju nagovještaje da će ovog tjedna biti održana sjednica Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH na koju se, kako je naveo, i odnosi većina njihovih zahtjeva.

Ponovio je da nisu zadovoljni odlukama Vijeća ministara BiH u vezi s njihovim zahtjevima da se spriječi, smatraju, prekomjerni uvoz mlijeka u BiH, te da bi im se danas na carinskim terminalima trebali produžiti i predstavnici udruženja živinara, ribara i voćara u RS-u.

''Sutra ćemo održati sjednici Upravnog odbora svih udruženja i nakon toga iznijeti naše dalje zahtjeve i korake koje ćemo poduzimati'', rekao je Usorac.

Potvrdio je kako dosad nisu zaustavili nijedan kamion s mlijekom i mliječnim proizvodima iz Europske unije, a zbog kojih su i 12. studenog odlučili se na blokadu carinskih terminala, jer smatraju da se prekomjerno uvoze u BiH i ''guše'' domaću proizvodnju.

''Što se tiče mlijeka, zaustavljali smo kamione i radilo se o mlijeku u prahu i surutki i maslacu biljnog porijekla i pošiljke smo pustili. Znaju oni za blokadu i uglavnom nema uvoza. Imamo dojava da su prokrijumčarena dva šlepera, ali to ćemo provjeriti preko inspekcijskih službi'', tvrdi Usorac.

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je jučer, referirajući se na ranije zahtjeve mljekara, iskazalo apsolutno razumijevanje za nezadovoljstvo i težinu položaja proizvođača mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH.

Kako je priopćeno, razmotrilo je i dosadašnje analize uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, koje ukazuju da nije registriran prekomjeran uvoz ovih proizvoda iz EU unije u BiH u ovoj godinu u odnosu na godinu ranije.

Kopirati
Drag cursor here to close