Zaštita od poplava

Završene dvije faze rekonstukcije nasipa Hutova blata

Gospodarstvo / Flash | 20. 11. 2014. u 13:06 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stavljena je točka na drugu fazu sanacije nasipa Hutova Blata. Radi se o dionici dugačkoj pola kilometra.

Prva dionica od također pola kilometra završena je prošle godine. Preostala je još jedna dionica od ribolovne staze do pristaništa na Karaotoku.

Govoreći o urađenom, Željko Ostojić, voditelj odjela zaštite od štetnog djelovanja visokih voda Agencije sliv Jadranskog mora iz Mostara kaže: Sanacija druge dionice desnog nasia uz rijeku Krupu završena je u roku.

Preostaje nam sanacija treće, manje kritične dionice, koja je približne dužine kao i prethodne dvije. Urađena je većina osla na ove dvije dionice gdje su ranije zabilježena prelijevanja, piše Večernji list.

Uz saniranje nasip je ojačan kamenje, tako da su dvije urađene dionice stabilne i nema opasnosti od prelijevanja. Vidio sam da su sa suprotne strane i kolege iz Elektroprivrede vršile sanaciju, tako da su s obje strane Krupe nasipi podignuti na kote koje bi trebale biti jamstvo od izlijevanja'', naglašava Ostojić.

Boško Perutina, direktor tvrtke ''Perutina'' koja je bila izvođač radova ističe da je sanacija kvalitetno urađena.

''Jamčim za kvalitetu, nema straha od poplava. Kad smo završili prvu fazu dolazili su ljudi čak iz Metkovića gledati, može opet doći tko god želi'' naglašava Perutina.

Rekonstrukcija nasipa Hutova Blata godinama je bila nužnost. Najprije je zapreka bila neozbiljnost šire zajednice, a kad se za visokih voda spoznala važnost nasipa, uslijedila je trakavica oko obaranja natječajne procedure.

Na kraju je proradila svijest, nakon čega žitelji Višićke kazete i delte Neretve, dojam je, mogu mirno spavati.

Kopirati
Drag cursor here to close