Subvencije

Završen 12-godišnji spor SAD-a i Brazila oko pamuka

Gospodarstvo / Flash | 02. 10. 2014. u 10:42 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD i Brazil okončale su 12-godišnji spor o američkim subvencijama za domaće uzgajivače pamuka, pri čemu je SAD pristala da Brazilskom institutu za pamuk isplati 300 milijuna dolara.

Prema riječima američkog predstavnika za trgovinu, Michaela Fromana, Brazil je pristao da pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) okonča postupak protiv SAD, najvećeg svjetskog izvoznika pamuka, i da ne pokreće nove akcije sve dok aktualne mjere SAD ostanu na snazi, prenosi agencija France Press.

U međuvremenu, Sjedinjene Države će morati da se drže dogovorenih uvjeta, odnosno da stave nova ograničenja na izvozne subvencije kako američki uzgajivački pamuka ne bi imali nepravednu prednost na globalnom tržištu.

Brazil se, kao četvrti najveći izvoznik pamuka na svijetu, još 2002. pobunio protiv takvih praksi SAD, navodeći da američke subvencije krše propise WTO.

Ova organizacija je 2005. i 2008. godine presudila u korist Brazila, dozvoljavajući mu da uvede kontramjere protiv američke trgovine, prenosi Blic.

Kopirati
Drag cursor here to close