Livno

Zatražena prekategorizacija graničnih prijelaza Kamensko i Vaganj

Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2016. u 10:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mješovito povjerenstvo za praćenje Ugovora o graničnim prijelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske obišlo je granične prijelaze Kamensko i Vaganj kako bi utvrdili mogućnost prekategorizacije tih graničnih prijelaza.

Kako je priopćeno iz Službe za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije, u okviru obilaska graničnih prijelaza članovi Povjerenstva su uz predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Draška Dalića i načelnika općine Livno Luku Čelana razgovarali s gospodarstvenicima i špediterima s područja Županije.

U razgovorima je istaknuto da je zbog degradacije Graničnog prijelaza Kamensko, u čiju je modernizaciju 2006. godine uloženo 4 milijuna eura, naneseni su značajne štete gospodarstvu Hercegbosanske županije.

U 2005. godine u Carinskim ispostavama Livno i Tomislavgrad odrađeno je 33 043 predmeta, dok je u 2015. godini broj predmeta iznosio 13 605. Prije deset godina djelovalo je dvadeset i jedno špeditersko poduzeće sa 69 uposlenih, a danas samo 7 poduzeća sa 16 uposlenih.

Gospodarstvenici također smatraju da je potrebno omogućiti izvoz prerađevina biljnog i životinjskog porijekla, carinjenje robe koja se uvozi iz Europske Unije bez diskriminacije po porijeklu robe, u neograničenoj količini te da se ukine obveza carinjenja robe prema mjestu sjedišta uvoznika.

Po riječima predsjednika Mješovitog povjerenstva Bože Zovke, opravdani su zahtjevi da se GP Kamensko prekategorizira u iz treće u drugu kategoriju kako bi se preko tog prijelaza mogao odvijati promet robe koje zahtijevaju inspekcijski nadzor prilikom uvoza i izvoza robe visoke tarife i biljnog porijekla, te da se GP Brig-Vaganj iz kategorije pogranični promet prekategorizira u prijelaz za međunarodni cestovni promet putnika.

Prekategorizacija graničnih prijelaza delegirat će se za sljedeću sjednicu Mješovitog povjerenstva, a ukoliko se s hrvatskom stranom postigne dogovor, potrebno je čekati konačni odgovor iz Bruxellesa, dodao je Zovko.

Kopirati
Drag cursor here to close