Konaković

Zašto stanovnik Sarajeva vrijedi dva puta više?

Gospodarstvo / Flash | 03. 09. 2015. u 08:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanovnik Kantona Sarajevo vrijedi dva puta više jer proizvodi pet puta više, udar na taj dio ekonomije znači kolaps Kantona Sarajeva'', rekao je županijski premijer Elmedin Konaković odgovarajući na pitanja zastupnika tijekom rasprave o rebalansku proračuna.

Naime, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo još uvijek razmatraju predloženi rebalans županijskog proračuna za 2015. godinu u iznosu od 690.022.000 KM.

S obzirom da su rebalansom predviđene uštede, zastupnici su primijetili da nisu povećane plaće i doprinosi u osnovnim školama u kojima je povećan broj učenika, a da su ostale iste plaće i doprinosi za škole u kojima je smanjen broj učenika.

Također su istaknuli važnost razvojnih politika, a rebalansom nije predviđeno dovoljno sredstava za te namjene.

Zastupnik Muhamed Kozadra je ukazao na milijunske deficite koji su nastajali od 1990. godine, naglasivši da je spreman zastupnicima predočiti sve materijale o tome.

Zastupnik Zvonko Marić je zamjerio Vladi KS da podupire ''nelegalni'' sindikat osnovnog obrazovanja u KS Saudine Sivre, istaknuvši da on pritom ubire i dodatna stredstva putem članarine.

Odgovarajući na brojne kritike i pitanja zastupnika, Konaković je odlučio da na sva pitanja pojedinačno odgovori.

''Današnje neusvajanje rebalansa znači da neće biti novih upošljavanja u MUP-u, neće biti pomoći županijskom tužiteljstvu, novih uposlenika Uprave za inspekcijske poslove, neće biti novih vodomjera, besplatnog osiguranja utakmica, a ni za boračku populaciju neće biti sredstava'', kazao je Konaković.

Također je naveo da neusvajanjem ovog rebalansa neće biti dječjeg doplatka niti će biti riješeno grijanje.

''Tri ključna problema u KS-u bili su psi lutalice, gradski prijevoz i grijanje'', rekao je Konaković, istovremeno odgovarajući na konstataciju zastupnika Slaviše Šućura da Vlada KS nije ništa uradila.

Također je naglasio da je reforma obrazovanja predviđena u ekspozeu, ali da svi to moraju kontrolirati, te je predložio da i sami zastupnici sudjeluju u tim reformama.

Za premijera Konakovića je kontrola sopstvenih prihoda početak ulaska u trezor akademske zajednice. Upozorio je da neusvajanjem rebalansa proračuna neće moći biti isplaćena sredstva proračunskim korisnicima.

Odgovarajući zastupnici Segmedini Srni Bajramović koja je kazala da Vlada KS nastavila s lošim navikama, premijer Konaković je kazao da to nisu loše navike Vlade KS, nego da su to zakonske odredbe.

''Vlada predlaže zakone, a vi ih donosite'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close