Panika u Srbiji

Zaražena jaja iz BiH završila u Srbiji

Gospodarstvo / Flash | 20. 12. 2014. u 08:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stotine tisuća jaja zaraženih salmonelom s farme "Fili Pili" iz Valjeva našlo se, kroz razne prehrambene i konditorske proizvode, u vrtićima, bolnicama i restoranima širom Srbije, objavili su srbijanski mediji.

Kako je objavljeno, jaja koja su snijele zaražene kokoši nosilje uvezene u nekoliko navrata iz Bosne i Hercegovine završila su u tvornici za preradu svježih kokošijih jaja "Melanž".

Bez prijave

No, na upit ima li na bh. tržištu jaja zaraženih salmonelom i jesu li potrošači u opasnosti, u Agenciji za sigurnost hrane BiH rečeno je da nisu zaprimili nijednu službenu informaciju o tome.

''Agencija radi na upućivanju dopisa nadležnim inspekcijskim organima i svakako će zatražiti povratnu informaciju vezanu uz ovaj predmet'', rekao je direktor Agencije Sejad Mačkić za Dnevni avaz.

Farma u Srbiji proizvodi više od 200.000 jaja u jednoj smjeni, a nadležni inspektori srbijanske Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede uopće ne znaju gdje su jaja završila, pišu srbijanski mediji.

Porijeklo hrane

Kako je objasnio Mačkić, prekogranični promet živim životinjama i hranom animalnog porijekla provodi Ured za veterinarstvo BiH putem granične veterinarske inspekcije, dok kontrolu u unutrašnjem prometu proizvoda, odnosno zdravstvenog stanja životinja, provode nadležni inspekcijski organi entiteta na različitim nivoima te nadležni inspekcijski organi Distrikta Brčko, piše Dnevni avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close