FBiH

Zaposlilo se 527 poljoprivrednika

Gospodarstvo / Flash | 27. 01. 2016. u 15:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Federalnom zavodu za poljoprivredu na Ilidži danas su potpisani ugovori s pojedinim korisnicima koji su ispunili kriterije utvrđene javnim pozivom za realizaciju Programa sufinanciranja samozapošljavanja i zapošljavanja u oblasti poljoprivrede u 2015.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je, u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, osiguralo tri milijuna KM i početkom studenog prošle godine raspisalo javni poziv na kojem je 527 poljoprivrednika, koji se u evidenciji službe za zapošljavanje FBiH vode kao nezaposlene osobe, ispunilo utvrđene kriterije.

Poljoprivrednici će imati zdravstveno osiguranje

Ovim programom će se, kako je izjavio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, sigurno mijenjati stav poljoprivrednika, ali i cijelog društva o poljoprivredi kao zanimanju i gledanju na naša poljoprivredna gospodarstva kao na radna mjesta, na male tvornice koje postoje u svim dijelovima BiH. Također, država ovim programom osigurava uvjete da poljoprivrednik može imati pravo na zdravstveno i mirovinsko osiguranje.

''Za sljedeće tri godine smo osigurali sredstva da sufinanciramo one koji žele biti poljoprivredni obrtnici, ali isto tako posebna pažnja bit će usmjerena svima onima koji uđu u poljoprivredne obrte jer definitivno moramo osigurati uvjete u sljedeće tri godine, da bi oni četvrte godine mogli samostalno plaćati za sebe doprinose za zdravstvo i MIO. Pored toga što će imati bolji društveni status i bolji standard, naši poljoprivredni proizvođači, ali i cijelo društvo i fondovi MIO i zdravstva imat će sredstva koja će uplaćivati poljoprivrednici po ovom i nadamo se idućim programima'', izjavio je ministar Dedić prilikom potpisivanja ugovora.

Naveo je da svakodnevno imaju zahtjeve da se raspiše i drugi javni poziv koji će, kako je dodao, svakako biti i u planovima za ovu godinu.

Podrška razvoju obrtništva u poljoprivredi

''Očekujem da u ovoj godini možemo imati oko tisuću novih poljoprivrednih obrta, tisuću poljoprivrednika koji će biti "skinuti" sa službe za zapošljavanje, ali naš cilj nije da "skidamo" te ljude sa zavoda za zapošljavanje, već da ih osposobimo da u stvarnosti u pravom smislu imamo radna mjesta na tim poljoprivrednim gospodarstvima'', kazao je Dedić.

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Omer Korjenić je podsjetio da je javnim pozivom obuhvaćeno 527 kandidata, te da se potpisivanjem ugovora konkretizira ono što su započeli u studenom kada su objavili javni poziv.

''Namjera nam je da i u ovoj godini nastavimo s ovim programom, zajedno s Ministarstvom poljoprivrede. Ovo je konkretan primjer podrške razvoju obrtništva u poljoprivredi gdje na konkretan način oblast poljoprivrede stavljamo u jedan sustavni položaj, odnosno nezaposlenim osobama koje imaju predispozicije za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, svoju djelatnost stave u sustavni okvir'', kazao je Korjenić.

U skladu s Programom, Zavod će iz zajedničkih sredstava tim korisnicima mjesečno isplaćivati/refundirati poticajna sredstva u visini od 100 posto iznosa obaveznih doprinosa prvih 12 mjeseci (I godina), u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 13 do 24 mjeseca (II godina), u visini od 50 posto iznosa obaveznih doprinosa u periodu od 25 do 36 mjeseci (III godina), te u visini od 75 posto iznosa obaveznih doprinosa u II i III godini u slučajevima gdje su aplikanti žene ili mlade osobe dobi do 35 godina.

Osim toga, fizičkim osobama, odnosno novoregistriranim poljoprivrednim obrtima, iz sredstava Zavoda bit će sufinancirani i neophodni troškovi pokretanja djelatnosti (troškovi registracije, ljiečničkog uvjerenja, oprema/sredstva za rad i slično) u iznosu od 200 KM, a bit će isplaćeni po izvršenom pravdanju utrošenih sredstava uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije.

Kopirati
Drag cursor here to close