Uža gradska jezgra

Započela rekonstrukcija stambeno-poslovnog objekta Mikačića kuća

Gospodarstvo / Flash | 07. 11. 2014. u 10:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rekonstrukcija stambeno-poslovnog objekta Mikačića kuće službeno je počela. Prema nacrtu projekta, u prizemnom dijelu trebao bi biti izgrađen poslovni, a na katovima stambeni dio objekta.

Projekt financira Grad Mostar, a izvođač radova je Građevinsko poduzeće Hering.

Prema riječima Anke Leko, voditeljice izgradnje, obnova bi prema njihovim predviđanjima trebala biti gotova za pola godine.

“Ugovor za rekonstrukciju Mikačića kuće napravljen je još 2008. godine, ali je zbog financijskih razloga izgradnja zaustavljena. Konačno su stečeni uvjeti i odobrene financije od grada, tako da od danas službeno krećemo s radovima”, kazala je Leko koja nije mogla dati informacije kolika je trenutačna vrijednost projekta.

Podsjetimo, u sklopu projekta obnove porušenih i devastiranih kolektivnih stambenih objekata, koje zajednički financiraju Grad Mostar, HNŽ, Federacija BiH i Republika Srpska te Fond za povratak BiH, početkom 2009. započela je i rekonstrukcija Mikačića kuće, smještene na Bulevaru.

Nakon što su srušeni njezini ostaci i raščišćene ruševine, uslijedilo je betoniranje temelja za obnovu. Ali kako to često u Mostaru biva, pojavile su se pravne zavrzlame, sudski sporovi i nedostatak novca koji su trajali nekoliko godina.

U prvobitnom planu bilo je predviđeno da se u projekt uloži milijun i dvjesto tisuća maraka, no trenutačna vrijednost projekta još uvijek nije poznata.

Nakon što su riješeni svi problemi oko rekonstrukcije i izgradnje, radnici GP Hering prije nekoliko dana pojavili su se s mehanizacijom i počeli s pripremama na gradilištu.

“Iako je bilo potrebno nekoliko godina kako bi se stekli nužni uvjeti i krenula obnova, konačno su riješeni svi problemi i radovi stupaju na snagu. Ovo će biti objekt koji će nakon obnove uljepšati sliku grada”, kazala je Leko.

Mikačića kuća do nacionalizacije od ondašnjih komunističkih vlasti bila velika vila u vlasništvu poznatog mostarskog trgovca Adama Mikačića, a kada se jednom, konačno, obnovi i u potpunosti završi, ponovno bi trebala postati jedan od urbanih prepoznatljivosti uže gradske jezgre Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close