Voda za sve

Zakonska regulativa je prepreka za vodoopskrbu na selu

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2016. u 15:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na okruglom stolu na temu vodoopskrbe i sanitacije u seoskim sredinama u Bosni i Hercegovini, održanom danas u Sarajevu, predstavljeni su ciljevi i aktivnosti projekta koji financira EU 'Voda za sve' i inicirana diskusija o rješenjima za aktualne probleme upravljanja seoskim vodovodima.

40% stanovnika Federacije BiH i 52% stanovnika Republike Srpske koristi seoske sustave vodoopskrbe koji najčešće nemaju osiguran stručni nadzor i redovnu kontrolu kvaliteta vode. Da bi se situacija u ovom smislu unaprijedila potrebno je precizno definirati pitanja vlasništva, operativne i financijske nadležnosti u seoskim vodovodima.

Vladimir Pandurević, voditelj ovog projekta u Izaslanstvu EU u BiH istaknuo je kako EU financira ovaj projekat sa ciljem da se osigura značajno povećanje općeg i pravičnog pristupa zdravoj vodi za piće za sve građane Bosne i Hercegovine.

Zijad Dedić, šef Službe za poduzetništvo, lokalni razvoj i financije u Općini Gračanica, ukazao je na nedorečenosti u zakonima kojima se regulira vodoopskrba i pravni status mjesne zajednice. "Čak i dobro uređeni seoski vodovodi ne funkcioniraju u skladu sa važećim zakonima", rekao je Dedić.

Branko Vučijak, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, u svom izlaganju posebno je istaknuo potrebu usklađivanja postojećih praksi i zakonodavstva u BiH sa direktivama Europske unije, kojima se reguliraju principi upravljanja vodama i standardi kvaliteta vode za piće.

On je također ukazao na značaj uključivanja lokalnih zajednica i korisnika usluga u proces definiranja novih regulatornih, institucionalnih i operativnih rješenja kojima će se osigurati održivost seoskih vodovoda.

Na okruglom stolu su prezentirani preliminarni nalazi istraživanja o zakonodavno-pravnom, institucionalnom i strateškom okviru za oblast voda i komunalne djealtnosti vodoopskrbe, uključujući vodoopskrbu putem lokalnih vodovodnih sustava.

Milan Smiljanić, konsultant, posebno je istaknuo potrebu za donošenjem preciznih zakonskih rješenja i usklađivanjem zakona kojima se regulira oblast voda i komunalna djelatnost vodoopskrbe. Dodao je da u narednom periodu slijedi analiza upitnika dostavljenih od strane jedinica lokalne samouprave u BiH, čiji rezultati će zajedno sa analizom cjelokupnog zakonodavno-pravnog okvira u oblasti voda i komunalne djelatnosti vodoopskrbe dati osnovne smjernice za daljnju realizaciju projektnih aktivnosti.

Sudionici okruglog stola pokazali su veliki interes za prezentirane teme i potvrdili relevantnost aktivnosti planiranih u projektu 'Voda za sve'. Utvrđena je potreba usklađivanja postojećih praksi i zakonodavstva u BiH sa direktivama Europske unije, kojima se reguliraju principi upravljanja vodama i standardi kvaliteta vode za piće.

Sudionici su svjesni da, prema važećim propisima, jedinice lokalne samouprave imaju isključivu obavezu da osiguraju uvjete za organizirano, trajno i kvalitetno obavljanje komunalne djelatnosti vodoopskrbe. Međutim, resorna ministarstva moraju se uključiti u rješavanje problema, jer je zakonska procedura za izgradnju i legalizaciju lokalnih vodovoda komplicirana i skupa.

EU financira ovaj projekat iznosom od 184.212 €, a projekat provodi Centar za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative (MDPi) iz Doboja, zajedno sa Udruženjem za oblasti voda i zaštite okoliša 'Aquasan mreža u BiH'.

Kopirati
Drag cursor here to close