Nužno

Zakonom urediti prijevoz opasnih materija

Gospodarstvo / Flash | 01. 03. 2017. u 09:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za Fenu da na jedinstven način treba pravno urediti pitanje prijevoza opasnih materija u Federaciji BiH.

U tom cilju očekuje da će u četvrtak Dom naroda Federalnog parlamenta prihvatiti Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija, koji je prošle godine usvojio Zastupnički dom.

Na osnovu toga, kaže, bit će omogućeno da se pristupi izradi prijedloga zakona, kojim se reguliraju uvjeti za njihov prijevoz u cestovnom, željezničkom, zračnom i prometu na unutarnjim plovnim putevima.

Također, uređuju se dužnosti pravnih i fizičkih osoba koje sudjeluju u tom prijevozu, uvjeti za ambalažu i vozila.

''Ova obaveza proizilazi iz Sporazuma o pridruživanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, te je navedeno pitanje potrebno uskladiti s direktivama Europske unije. To omogućava državi slobodno kretanje putnika i robe na nediskriminirajućoj osnovi'', kazao je Čampara.

Važeći propisi koji reguliraju prijevoz opasnih materija na području FBiH nisu usklađivani s izmjenama i dopunama međunarodnih ugovora koji se dorađuju svake druge godine.

Zakon je, kako ističe, neophodan na području Federacije jer na državnom nivou ne postoji, dok je takav propis donesen u Republici Srpskoj.

''Za provođenje ovog zakona u proračunu Federacije Bosne i Hercegovine potrebno je osigurati novčana sredstva za plaće državnih službenika koji rade na rješavanju zahtjeva za izdavanje odobrenja za prijevoz opasnih materija i obavljanje poslova inspekcijskog nadzora (ukupno sedam izvršitelja) i ta sredstva su već utvrđena i planirana proračunom Federacije BiH'', dodao je Čampara u izjavi za Fenu.

Za počinjene prekršaje zakonom su predviđene sankcije u rasponu od 500 do 50.000 KM ovisno od počitelja i vrste počinjenog prekršaja.

Do sada je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova proučilo sve primjedbe i sugestije iznesene od nadležnih organa (ukupno 98) te je većinu tih sugestija prihvatilo da bi u Federaciji zakonski bio reguliran prijevoz opasnih materija.

Kopirati
Drag cursor here to close