Uštede

Zakonom o carinskoj politici omogućiti olakšice bh. gospodarstvenicima

Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2017. u 14:27 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog gospodarstvenika u BiH da im se omogući polaganje vlastite bjanko-mjenice na ime garancije naišao je na razumijevanje Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, što će gospodarstvenicima omogućiti velike uštede s obzirom na to da na godišnjem nivou, kako se procjenjuje, samo po tom osnovu plaćaju deset milijuna KM – izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu nakon sastanka s direktorom Uprave za neizravno oporezivanje BiH Mirom Džakulom i potpredsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH Brunom Bojićem naglasio da je sastanak bio vrlo uspješan i da su na tragu potpune implementacije Zakona o carinskoj politici.

''Zahtjev gospodarstvenika u BiH i komorskog sustava bio je u vezi s bankovnim garancijama koje sada plaćaju na uvoznu opremu, strojevi koji nisu njihovo vlasništvo, kalupe i drugo, a koje odnose veliki novac našim kompanijama. Prijedlog je ustvari da se položi vlastita trasirana bjanko mjenica čime bi se privrednicima omogućile uštede'', pojasnio je Šarović dodajući da je Uprava već u proceduru uputila odgovarajući dokument.

U vezi s tim je na sastanku postignuta potpuna suglasnost i Uprava je u tom smislu, kako je kazao Šarović, poduzela kredibilne korake i u pitanju su tjedni, možda mjesec ili dva najviše kada će ove benefite gospodarstvenici u BiH moći koristiti.

Drugo pitanje koje je bilo u fokusu sastanka, kako je dodao Šarović, u završnoj je fazi implementacije.

''Za investicije za opremanje proizvodnih pogona, za njihovu modernizaciju, za opremu koja se ne proizvodi u BiH, Zakon o carinskoj politici omogućuje uvoz u BiH bez plaćanja carinskih trošarina. Da bi se to moglo implementirati neophodno je da se provede procedura donošenja provedbenog akta u kome sudjeluje UNO, odnosno UO UNO koji daje prijedlog, a Vijeće ministara donosi konkretnu odluku'', naveo je Šarović dodajući da je to bio zahtjev privrednika, odnosno i triju gospodarskih komora u BiH.

UNO, kako je dodao Šarović, praktično je već obznanio prednacrt ove odluke koja je vrlo obujma i korisna za mnoge kompanije u zemlji. Očekuje se da u najskorije vrijeme o tom prednacrtu svoj stav, poslije obavljenih konzultacija, da UOUNO i da se u travnju ili svibnju nađe pred članovima Vijeće ministra BiH.

Direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH Miro Džakula je kazao da je Uprava partner s carinskim i poreznim obveznicima i u tom segmentu je dužnost svih u BiH da se omogući gospodarstvenicima da posluju transparentno i efikasno da bi se mogli nositi s konkurencijom koja nije mala.

''Ključ svega je da smo mi razgovarali o poduzetim aktivnostima. Kada se radi o trasiranoj mjenici, kao sredstvu osiguranja plaćanja za uvoz kalupa i drugih strojeva, mi smo već uputili akt UOUNO i prema mojim saznanjima, članovi Upravnog odbora imaju razumijevanje, tako da se nadamo da će na nekoj od narednih sjednica biti usvojen, a kasnije i potvrđen na sjednici Vijeća ministara'',dodao je Džakula.

Usvajanjem tog akta, kako je dodao, bit će postignute spomenute uštede od 10 milijuna KM na godišnjem nivou, a time bi se poboljšala i konkurentnost naših kompanija.

''Isto to smo napravili i za 'lohn poslove', kad je u pitanju bjanko trasirana mjenica kojom se može obavljati uvoz bez plaćanja carinskih trošarina'', naveo je Džakula.

Naglasio je činjenicu da UNO mora prije svega brinuti o proračunu BiH, jer se iz Uprave financiraju svi proračuni u BiH, odnosno mora se voditi računa o zakonskoj regulativi i o onome što je propisano Zakonom o carinskoj politici BiH, koji je usklađen s EU.

Potpredsjednik VTKBiH BiH Bruno Bojić je kazao da to puno znači za gospodarstvenike u BiH, jer će se uvođenjem mjenica rasteretiti njihovo poslovanje, odnosno imat će mogućnost da zaposle nove radnike.

Provedbene akte, kako je dodao Bojić, potrebno je što bolje definirati da bi se spriječila bilo kakva zloupotreba koja bi dovela do toga da se naruši efikasnost ovog zakonodavnog okvira.

Kopirati
Drag cursor here to close