Jadransko-jonska

Zaključak iz Neuma: Turizam je strateška grana

Gospodarstvo / Flash | 23. 04. 2015. u 14:04 R.I,

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanjem Zajedničke izjave sudionika, u Neumu je danas, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, završena 13. konferencija predsjednika parlamenata zemalja članica Jadransko-jonske inicijative, međunarodne regionalne organizacije koja doprinosi jačanju političke i ekonomske suradnje osam zemalja Jadransko- jonske regije i pruža podršku zemljama članicama ove inicijative koje su u procesu pridruživanja Europskoj uniji.

U usvojenoj Zajedničkoj izjavi sudionici Konferencije pozdravljaju realizaciju Strategije Europske unije za Jadransko-jonsku makroregiju i potvrđuju punu podršku vladama i svim drugim insitucijama koje sudjeluju u realizaciji te strategije koja predstavlja način da se ostvari održiv ekonomski i socijalni napredak u regiji, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.


Sudionici Konferencije u Zajedničkoj izjavi izražavaju i duboku žalost zbog strašnih tragedija migranata koje su se dogodile u Sredozemnom moru i zahtijevaju hitno rješavanje tog humanitarnog pitanja. Tijekom Konferencije, u dvije sesije, raspravljalo se o uključivanju parlamentarne dimenzije u realizaciji ciljeva Jadransko;jonske inicijative, kao i o povezivanju regije u cilju jačanja održivog turizma.

Govoreći o ulozi parlamentarne dimenzije u realizaciji ciljeva Jadransko-jonske inicijative, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović istaknuo je kako Strategija Europske unije za ovu regiju u cjelosti korespondira s novim pristupom EU prema BiH. Predsjedavajući Džaferović naglasio je da ta strategija, kao i novi pristup EU za BiH predstavljaju nove šanse za našu državu i dodao da je bitno da vlasti u BiH prihvate te prioritete kao platformu za djelovanje.

Kao konkretne projekte buduće regionalne suradnje predsjedavajući Džaferović spomenuo je izgradnju Jadransko jonskog koridora i koridora 5C, kako putnog tako i željezničkog, i bolje povezivanje koridora prema Beogradu i Zagrebu i dalje. Izražavajući zadovoljstvo usvajanjem Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak naglasio je da će ta strategija doprinijeti razvoju kokretnih oblasti gospodarstva, posebno turizma kao grane od strateškog značaja za sve zemlje Jadransko jonske inicijative.

Osim domaćina, u radu Konferencije sudjelovali su predsjednik Senata Italije Pietro Graso, predsjednik Državnog zbora Slovenije dr Milan Brglez, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić, predsjednik Stalnog komiteta za ekonomske poslove Parlamenta Grčke Stefanos Samoilis i zastupnik u Parlamentu Albanije Vangjel Doules.

Sudionici Konferencije čestitali su Bosni i Hercegovini na dobroj organizaciji ovog skupa te zahvalili našoj državi za konstruktivno i produktivno predsjedavanje Jadransko jonskom inicijativom. Također su poželjeli uspjeh Hrvatskoj koja će od lipnja ove godine biti zemlja predsjedavajuća Jadransko- jonskom inicijativom, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close