Iz devet tvrtki

Zahvaljujući Vladi u 2017. umirovljeno skoro 400 radnika

Gospodarstvo / Novac | 26. 08. 2017. u 09:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve je manje radnika koji zbog neuvezanog radnog staža dolaze pred Vladu FBiH, ali se o tome "rijetko priča".

''Zahvaljujući ovoj Vladi FBiH, tijekom 2017. godine umirovljeno je skoro 400 radnika iz devet tvrtki. Iz proračuna smo izdvojili oko 893.000 maraka za umirovljenje 66 radnika. Iz tih sredstava smo riješili jedan broj radnika TRZ Hadžići, Vitezita, Zraka Sarajevo i Pretisa Vogošća'', izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Osim toga, dodao je, za ove namjene su također izdvojena sredstva ostvarena privatizacijom poduzeća od kojih je formiran namjenski fond u Razvojnoj banci FBiH.

''Iz tog fonda tijekom ove godine dano je 6,5 milijuna za 318 radnika. Najviše je umirovljeno radnika Krivaje -152, za što su izdvojena 3,3 milijuna maraka. Do kraja godine iz ovog fonda bi trebali izdvojiti još 3,5 milijuna maraka'', rekao je Džindić.

S rudnicima, međutim, stvari, čini se, idu teže. Ministar kaže da to jeste problem "koji nam još svima visi za vratom", posebno imaju li se u vidu tržišni uvjeti i konkurentnost naših rudnika sa ostalim u Europi i okruženju.

''Pomaka ima, u odnosu na 2015. godinu smanjen je gubitak rudnika sa 104 milijuna na svega 20, uz povećanje proizvodnje za 800.000 tona uglja'', rekao je, između ostalog, ministar Džindić za "Oslobođenje".

Kopirati
Drag cursor here to close