Bruxelles

Za Savski nasip BiH treba 32 milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 26. 11. 2014. u 12:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija će u 2015. i 2016. godini izvršiti procjenu stanja za države koje su njezine članice, jer oni smatraju da su poplave osnovni faktor rizika. Također, treba uraditi i procjenu koliko će se štete u BiH spriječiti donatorskim sredstvima koja će biti izdvojena za zaštitu od poplava'', kazao je direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac, koji je bio jedan od sudionika Regionalne konferencije koju je Europska unija organizirala u glavnom gradu Belgije.

Konferencija na kojoj su, pored predstavnika BiH na državnoj i entitetskim razinama, prisustvovali predstavnici Srbije, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova, nastavak je aktivnosti započetih Donatorskom konferencijom u Bruxellesu koja je održana 16. srpnja za pomoć stradalim u katastrofalnim svibanjskim poplavama u BiH i Srbiji, kao i njihovoj prevenciji.

Domaćin ovog skupa bio je direktor za BiH, Albaniju, Srbiju i Kosovo u Direktoratu za proširenje Europske unije Jean Eric Paquet, a uime Delegacije Europske unije u BiH sudjelovao je Melvin Asin, šef kooperacija, dok su sastanku prisustvovali i predstavnici Svjetske banke te Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Praktični cilj Konferencije je bila operacionalizacija dogovorenog s prve donatorske konferencije, te koordinacija regionalnih aktivnosti na zaštiti od poplava i procjena razine spremnosti svih država na Balkanu, a posebno Bosne i Hercegovine, da se nosi s rizikom od ove prirodne nesreće.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boško Kenjić je na konferenciji istakao da je na državnom nivou sačinjen Akcijski plan 2014. - 2017. godina čiji je cilj utvrđivanje budućih prioriteta u upravljanju vodama i sprečavanju poplava.

Ovaj dokument upućen je na usvajanje Vijeću ministara BiH i entitetskim vladama.

Također, naglašeno je kako se moraju pronaći način i sredstva da se u BiH izradi katastar klizišta kako bi se na taj način na vrijeme upozorilo na područja koja njima mogu biti ugrožena.

Uz naglasak da Bosni i Hercegovini treba posvetiti veću pažnju, sudionici konferencije i predstavnici donatora su dali podršku projektu sanacije i rekonstrukcije Savskog nasipa za što bi trebalo izdvojiti oko 32 milijuna KM.

Dogovoreno je da se naredni ovakav skup, na kojem bi bilo riječi o realizaciji onog što je dogovoreno u Bruxellesu, ponovo održi za nekoliko mjeseci, saopćio je danas Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close