5,5% veći

Za pet mjeseci rast svih prihoda UNO BiH

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2015. u 16:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema preliminarnom izvještaju Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, bruto naplata prihoda od neizravnih poreza u svibnju ove godine bila je za 5,5 posto veća nego u istom mjesecu 2014.

Kako su istovremeno isplate povrata smanjene za 7,9 posto, rast neto prihoda iznosio je devet posto.

U biltenu Odjeljenja UNO BiH za makroekonomsku analizu se precizira da je kumulativni rast bruto naplate u periodu siječanj - svibanj 2015. iznosio 76 milijuna KM ili 3,2 posto.

Kumulativne isplate povrata su bile za 4,8 milijuna KM manje nego u istom razdoblju 2014., dok je neto kumulativna naplata, u konačnici, veća za 81,3 milijuna KM ili 4,2 posto.

Na nivou pet mjeseci ove godine rast je zabilježen kod svih glavnih vrsta prihoda, a najviše kod trošarina.

Zahvaljujući pozitivnim kretanjima u bruto naplati i povratima na nivou pet mjeseci, neto naplata PDV-a je prvi put od početka godine prešla u zonu pozitivnog rasta.

Bruto PDV za pet mjeseci 2015. rastao je po stopi od 0,4 posto, a neto 0,9 posto.

U periodu siječanj – svibanj 2015. zabilježen je pad povrata PDV-a od 0,9 posto.

Razlozi za to su smanjenje povrata po osnovu međunarodnih projekata, okončanje velikog dijela investicija u Termoelektrani Stanare, te zadržavanje standardnog režima obračuna PDV-a kod nekih kompanija koje vrše lohn poslove i u 2015.

Ipak, porast isplata povrata PDV-a mogao bi se očekivati u lipnju i srpnju kao posljedica rasta izvoza od 4,4 posto u svibnju 2015., napominju analitičari Odjeljenja UNO BiH za makroekonomsku analizu.

Kopirati
Drag cursor here to close