Novim zakonom

Za obavljanje poslova posredovanja osiguranja obvezan stručni ispit

Gospodarstvo / Flash | 03. 02. 2016. u 18:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju usvojio je danas Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Osnovni razlog izmjena bilo je usklađivanje s posljednjih izmjenama Zakonom o bankama iz 2013. godine i članom 39 Zakona o bankama, čime je propisano da se i banke mogu baviti posredovanjem u osiguranju.

''Izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju stvorit će se pravni okvir da se banke mogu baviti ovom djelatnošću, a što bi doprinijelo daljnjem razvoju industrije osiguranja'', kazala je federalna ministrica financija Jelka Milićević u obrazlaganju zakona zastupnicima.

Također, izvršena su preciziranja odredbi, kojima se propisuju dodatni uvjeti za osobu, koja je ovlaštena za zastupanje društva uz istodobno dodavanje preciziranja odredbi vezanih za registriranje provjera osiguranja.

''Osoba koja je ovlaštena za zastupanje društva morat će imati položen stručni ispit za obavljanja poslova posredovanja osiguranja, kao i biti registrirana kao zastupnik u osiguranju kod Agencije za nadzor osiguranja'', navela je Milićević.

Prilikom registriranja provjera u osiguranju propisuje se obaveza dostavljanja ranije propisane dokumentacije i poslovnog plana.

Dopunama odredbi, pojašnjava ministrica Miličević, daje se ovlasti Agenciji za nadzor - za propisivanje postupka za izdavanje odobrenja za obavljanje poslova za zastupanje u osiguranju .

''Uvedene su prekršajne odredbe, koje dosad nisu postojale, što je Agenciji za nadzor otežavalo izricanje sankcija društvima za osiguranje koja su kršila odredbe Zakona, a kojem su propisane samo kaznene odredbe. Te odredbe su brisane sada, jer su regulirane posebnim zakonom'', izjavila je je federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

Izmjene i dopune Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju stupit će na snagu objavom u Službenim novinama Federacije BiH, ako ih odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close