Vijeće ministara

Za modernijih 290 kilometara ceste 50 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 14. 05. 2015. u 12:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prihvatilo je Inicijativu Ministarstva financija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicione banke - Modernizacija cesta Federacije BiH, vrijednog 50 milijuna eura.

Ovaj projekt uključuje izgradnju novih dionica cesta i traka za spora vozila, obnovu asfaltnog sloja, eliminiranje crnih točaka i saniranje tunela i mostova radi poboljšanja sigurnosti prometa na 35 cestovnih dionica u Federaciji BiH u ukupnoj dužini od 290 km.

Ukupni projektni troškovi procjenjuju se na 150 milijuna eura, a financirali bi se sredstvima međunarodnih financijskih institucija, od čega je 50 milijuna eura osigurano iz ovog kredita Europske investicione banke s rokom otplate na 20 godina, uključujući pet godina grejs perioda.

Na sjednici je prihvaćena i Inicijativa Ministarstva financija i trezora i određena delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Europske investicione banke za Projekt hitne pomoći i zaštite od poplava.

Riječ je o kreditu vrijednom 19 milijuna eura s rokom otplate od 30 godina, uključujući sedam godina grejs perioda, a kompletan kredit namijenjen je sanaciji šteta od poplava i uređenju sustava zaštite od poplava u Republici Srpskoj.

Ukupna vrijednost ovog kredita je 74 milijuna eura, a ranije je već zaključen i ratificiran Ugovor o financiranju između BiH - Republike Srpske i Europske investicijske banke pomoć u slučaju poplave i prevencija u iznosu od 55 milijuna eura, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close