radovi

Za Dan državnosti: Sarajevo se spaja na autoput

Gospodarstvo / Flash | 17. 11. 2015. u 15:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na izgradnji Sarajevske obilaznice privode se kraju, a kompletna moderna prometnica na zapadnom ulazu u glavni grad BiH, trebala bi vrlo brzo biti u funkciji. Njenim puštanjem u promet omogućit će se brži protok vozila i smanjiti prometne gužve na ulazu i izlazu iz Sarajeva.

Investitor ovog vrlo značajnog infrastrukturnog projekta je JP Ceste Federacije BiH, a radove izvode domaće firme Euro-Asfalt i ŽGP. Radovi na izgradnji ove prometnice poslije višegodišnjeg zastoja intenzivirani su nakon što je Općina Novi Grad Sarajevo završila eksproprijaciju šest stambenih objekata na što se čekalo skoro sedam godina, a ubrzo potom izdala je i dozvolu za građenje.

Obzirom da lijepo vrijeme pogoduje izvođaču radova, ugovoreni radovi će biti završeni i prije predviđenog roka. Već je završeno oko 95 posto posla i kružni tok u Briješću je 2. studenog pušten u funkciju, tako da već imamo povezanu autocestu sa rondoom i ulazom u grad.

Trenutno se izvode radovi na završnoj fazi uređenja kosina i humuziranju, kao i završni radovi na postavljanju ograde vijadukta Briješće i izrada hidroizolacije na konstrukciji drugog dijela vijadukta Briješće. Navedena dionica je u velikoj mjeri završena. Svi radovi bi trebali biti gotovi za nekoliko dana , osim mosta preko željezničke pruge na magistralnoj cesti M17, koji će se nakon preusmjerenja prometnica početi rušiti i graditi novi.

Puštanjem u promet LOT-a 2a Sarajevske zaobilaznice u funkciju se stavlja 3,5 kilometara autoceste sa dva velika objekta, a to su najveća do sada izgrađena petlja na koridoru 5c -Butila, i najduži do sada izgrađen vijaduk u Briješću, dužine 750 metara zajedno sa kružnim tokom.

Vrijednost svih izvedenih radova na objektima koji će biti pušteni u funkciju je oko 35 milijuna eura, što je vjerovatno najveća investicija u infrastrukturi, implementirana u posljednjih nekoliko desetljeća u glavnom gradu BiH.

Općina Novi Grad Sarajevo, formirala je 16. studenog Komisiju koja će vršiti tehnički prijem završenih radova, što je posao koji se planira završiti do 25. studenog - Dana državnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close