Novi alat

WWF predstavio alat za podršku financiranja funkcija šume

Gospodarstvo / Flash | 10. 06. 2014. u 15:37 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) danas je predavanjem o temi "Korištenje certifikacije i plaćanja za ekosustavne usluge za promociju održivog gazdovanja šumama“ studentima Šumarskog fakulteta u Sarajevu i šumarskim stručnjacima predstavila novi alat za identificiranje i vrednovanje šuma visoke zaštite - Habeas.

Riječ je o alatu koji su razvili portugalski stručnjaci i njime ostvarili izvanredne uspjehe u svojoj zemlji, a postojećoj su bazi sada dodate i šume Tuzlanskog kantona.

Iako je WWF ovaj alat razvio s ciljem identificiranja i vrednovanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, u svjetlu trenutnih prirodnih katastrofa WWF je studentima ukazao i na činjenicu da se Habeasom mogu identificirati kritična mjesta gdje je bitno prepoznati važne usluge ekosustava.

''Uz očuvanje vodnog režima, mikroklime, skloništa divljih životinja i ostalih dobrobiti, protuerozijska, uloga šuma je ključna. Kada bi postojala međusektorska suradnja i kada bi svi sektori koji koriste usluge šumskih ekosustava financijski sudjelovali u njihovom održavanju, šumama bi se moglo efikasnije upravljati i drastično bi se smanjila klizišta s kakvima se sada susrećemo u regiji. Habeas u budućnosti može pomoći da se identificiraju i kartiraju kritična područja, odaberu prioriteti i kompanije odnosno sektori koji bi bili spremni investirati u ta područja'', istaknula je Stella Šatalić, voditeljica programa šuma WWF-ovog Mediteranskog programa.

Ona je ujedno i menadžerica projekta "Promoviranje održivog gospodarenja šumama kao podrška održivom razvoju u Bosni i Hercegovini“ čija provedba prve faze u BiH ovih dana završava.

IKEA i WWF su u siječnju 2012. počeli provedbu tog projekta, a u ljeto 2013. dovršili i FSC certifikaciju 56.000 ha šuma Tuzlanskog kantona kojima gazduju Šume Tuzlanskog kantona d.o.o..

Preduzeće Ramex d.o.o. zadovoljilo je sve uvjete za dobivanje FSC Chain of Custody certifikata, čime je uspostavljen kompletan lanac ekološki održive industrije drva u Tuzlanskom kantonu.

Tako su ispunjeni svi visoki standardi održivosti koje IKEA, investitor projekta, traži od svojih dobavljača.

Kopirati
Drag cursor here to close