Devet ruta u pet zemalja

Wizz Air uveo nove linije iz Tuzle za Munchen, Frankfurt, Oslo i Stockholm

Gospodarstvo / Flash | 06. 11. 2014. u 14:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspostava Wizz Air-ove bazne stanice na Međunarodnom aerodromu Tuzla i uvođenje novih linija koje će Tuzlu, ali i cijelu regiju dodatno otvoriti prema zemljama zapadne Europe, bila je tema današnje zajedničke konferencije za medije Vlade Tuzlanske županije, Međunarodnog aerodroma Tuzla i aviokompanije Wizz Air.

Shodno nedavno potpisanom ugovoru o daljnjoj suradnji Wizz Air, najveći niskotarifni avioprijevoznik u Središnjoj i Istočnoj Europi, od sredine naredne godine na aerodromu u Tuzli otvorit će svoju 19. bazu, a Tuzla će aviolinijama biti povezana s Munchenom i Frankfurtom u Njemačkoj, te Oslom u Norveškoj i Stockholmom u Švedskoj.

Tim novim uslugama Wizz Air sada iz Tuzle nudi devet ruta u pet zemalja.

Komercijalni direktor kompanije Wizz Air György Abrán istaknuo je da su počeli operacije u Tuzli u svibnju 2013. i već do danas prevezli više od 180.000 putnika, te da će nova baza u Tuzli kreirati mnogo lokalnih poslova s Wizz Airom i njihovim lokalnim poslovnim partnerima.

''Bosna i Hercegovina postaje 11. zemlja u kojoj smo uspostavili bazne operacije. Radujemo se što ćemo postati avio kompanija koja je izbor bosanskih klijenata i posjetitelja'', rekao je Abrán.

Karte na Wizz Air-ovim najnovijim rutama već su u prodaji i moguće ih je kupiti na internet stranici www.wizzair.com s početnom cijenom 39.99 KM.

Premijer Tuzlanske županije Bahrija Umihanić kazao je da je Vlada TŽ-a u proteklim mjesecima bila aktivan sudionik i posrednik pregovora koji su na obostrano zadovoljstvo rezultirali uspostavljanjem baze Wizz Air-a u Tuzli, odnosno uspostavom novih linija prema europskim destinacijama.

''S obzirom da je preduvjet ove značajne aktivnosti uspostavljanje sustava aerodromske rasvjete, Vlada Tuzlanske županije se obavezala da će izvršiti neophodna kapitalna ulaganja u te svrhe i na taj način podržati ovaj projekt od velike važnosti'', dodao je Umihanić.

Na konferenciji je istaknuto da je jedna od prednosti uspostavljanja baze Wizz Air-a u Tuzli što time Međunarodni aerodrom Tuzla postaje generator novih radnih mjesta, što je jedan od ključnih prioriteta i fokusa Vlade Tuzlanske županije, a dodatnu vrijednost projektu daje i činjenica o povećanju broja putnika čiji broj će po planu u 2015. iznositi 111.360, 146.160 u 2016. godini, te 205.920 u 2017.

Povećanjem broja letova i broja prevezenih putnika, doći će i do povećanja prihoda Aerodroma, što će u 2017. godini omogućiti njegovu samoodrživost.

Time neće biti potrebe za izdvajanjem subvencija od strane Vlade Tuzlanske županije, te će Međunarodni aerodrom Tuzla biti u prilici da doprinosi Proračunu Tuzlanske županije.

V. d. direktora Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović rekao je da će zbog značajnog povećanja obujma posla u narednom vremenu početi s pripremama za povećanje broja radnih mjesta.

Realizacijom ovog projekta korist će imati cijela regija, s obzirom da i građani susjednih zemalja nerijetko koriste usluge tuzlanskog aerodroma, a stvaraju se i pretpostavke da na njemu bude razvijen regionalni cargo centar, priopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TŽ.

Kopirati
Drag cursor here to close