Pomoć na europskom putu

Wigemark: Povoljan je trenutak za poduzimanje strukturnih reformi

Vijesti / Flash | 20. 06. 2016. u 15:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark razgovarao je danas s guvernerom Centralne banke BiH Senadom Softićem i viceguvernerima o provedbi monetarne politike, Reformskoj agendi i aranžmanu BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Guverner Softić ukazao je na opredijeljenost CBBiH i podršku vlasti u BiH za nastavak provedbe valutnog odbora koji je osigurao monetarnu stabilnost i doprinio stabilnosti bankarskog i financijskog sektora u cjelini.

Od Reformske agende očekuje se unapređenje u oblasti strukturalnih reformi, a implementacija ove agende, prema guvernerovim riječima, trebala bi pomoći BiH na njenom putu ka EU.

Istaknuta je potreba za daljim naporima za unaprijeđenje stabilnosti financijskog sektora i stvoranjem uvjeta potrebnih za snažnije kreditiranje privrede i pokretanje ekonomskih aktivnosti.

U kontekstu europskih integracija, BiH očekuje Upitnik koji predstavlja službeni instrument kojim EU procenjuje spremnost države da započne proces pristupanja, a najavljeno je da će CBBiH sudjelovati kao vodeća ili sunadležna institucija za pojedina područja.

Guverner je i ovom prilikom istaknuo kako je izuzetno važno da predstojeći program s MMF-om bude reformski orijentiran i da rezultira unapređenjem postojećeg stanja u ekonomiji, bankarskom i financijskom sektoru u BiH, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Ambasador Wigemark iskazao je snažnu podršku nastavku provedbe valutnog odbora i nezavisnosti CBBiH u njenom djelovanju.

''Uz usvojenu Reformsku agendu, sada je povoljan trenutak za poduzimanje strukturnih reformi kojima će se unaprijediti ekonomski potencijal zemlje i smanjiti prepreke s kojima se suočavaju domaći i strani ulagači'', kazao je Wigemark

Podvukao je da je Centralna banka jedna od institucija koje igraju ključnu ulogu u održavanju monetarne i fiskalne stabilnosti i provedbi makroekonomskih politika, a koje su važne za nastavak reformi, rast i stvaranje novih radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close