Simbol stabilnosti

Vučić: Srbija pouzdan partner Njemačke

Gospodarstvo / Flash | 11. 06. 2014. u 14:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija ozbiljno i odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Njemačke, dok je kancelarka Angela Merkel ocijenila da su odnosi dviju zemalja jako dobri i da Vučićev posjet doprinosi daljnjem napretku suradnje.

Vučić je precizirao da je sa Merkel razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi još veće prisustvo Njemačke na Balkanu i u Srbiji, javio je Tanjug.

"Naravno, želimo i što više njemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama i donošenju potrebnih zakona.

"Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Njemačka ne treba očekivati nikakve probleme od Srbije te da će sa svima u regiji imati dobrosusjedske odnose.

"Njemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u cijeloj EU. Srbija je mala zemlja da bi bila partner, ali želimo biti saveznik Njemačke", ocijenio je Vučić.

Srbijanski premijer se također zahvalio njemačkoj kancelarki na pomoći poslije katastrofalnih poplava.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što je novi srbijanski premijer doputovao u posjet Berlinu, dodajući da je s njima razgovarala o perspektivi i situaciji u Srbiji.

Merkel je ukazala da su odnosi dviju zemlje dobri, da u Njemačkoj živi oko 400.000 Srba i da je Njemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, tako da je i ekonomska suradnja bila važna tema susreta.

Ona je kazala da joj je Vučić prenio namjere da provede bitne reforme, posebno podvukavši da su prioritet borba protiv korupcije i transparentnost.

"S njemačke strane sam stavila do znanja da pojačano angažiranje njemačkog gospodarstva ovisi koliko je transparentno i dobro zakonodavstvo. Njemačko Društvo za međunarodnu suradnju GiZ je dobar partner Srbiji u tim pitanjima", poručila je Merkel.

Njemačka kancelarka ocijenila je da je postignut značajan napredak u odnosima Beograda s Prištinom što je dovelo do otpočinjanja pristupnih pregovora EU sa Srbijom u siječnju.

Prema njezinim riječima, sada treba otvoriti prva poglavlja, dodajući da Njemačka želi pružiti pomoć u tome.

"Srbija kao i svaka zemlja koja vodi pregovore mora proći sav proces, otvoriti sva poglavlja i zaključke", rekla je Merkel dodajući da će se pri tom formulirati konkretne potrebe.

S tim u vezi, Merkel je kazala da će se raditi o vladavini prava, ekonomskom prilagođavanju i odnosu s Kosovom.

Merkel je rekla da je ohrabruje što je Vučić rekao da, pošto će proces trajati, zemlje s europskom perspektivnom, trebaju stvoriti slobodnu trgovinsku zonu i prilagođavati se standardima i prije zaključenja pregovora.

Kako je rekla, faza pregovaranja može koristiti za poticanje privredne suradnje.

Kancelarka je najavila da će njemačka vlada 28. kolovoza u Berlinu organizirati konferenciju o zapadnom Balkanu, na koju će pozvati premijere i ministre tih zemalja, s ciljem oživljavanje gospodarstva cijele regije, posebno infrastrukturnih projekata.

Smisao je, kako je dodala, da svake godine jedna druga članica EU organizira ovu konferenciju.

Poslije Njemačke, to će biti Austrija, dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close