Ravizija nema primjedbi

VSTVBiH: Zapošljavanje je transparentno i javno

Gospodarstvo / Flash | 28. 01. 2015. u 14:20 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom informacija iz medija a koje se odnose na zaključke sa sjednice Komisije za financije i proračun Parlamentarne skupštine BiH, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je priopćilo da je implementiralo i još uvijek implementira veliki broj projekata u cilju jačanja i efikasnijeg rada pravosudnih institucija u BiH.

''Kao jedina institucija u BiH kojoj su donatori odobrili da samostalno i direktno provodi projekte važne za ciljeve utvrđene u strateškim dokumentima iz oblasti pravosuđa, VSTVBiH provodi proceduru zapošljavanja na projektnim pozicijama. Postupak zapošljavanja je potpuno transparentan i javan, a provodi se u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH i drugim pozitivnim propisima i na osnovu predloženog proračuna na koji donator daje suglasnost'', navodi se u priopćenju.

Iz VSTVBiH-a navode da se zapošljavanje provodi na osnovu odluke o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta na projektu koje odobrava donator, te da su plaće projektnog osoblja propisane i da se utvrđuju u istim rasponima kao i za pojedine kategorije stručnog osoblja čije se plaće financiraju iz proračuna VSTVBiH, a kako je propisano Zakonom o plaćama u sudskim i tužiteljskim institucijama BiH.

''VSTVBiH želi jasno istaknuti da se sa projektnim osobljem u praksi sklapaju ugovori o radu na određeno vrijeme u skladu sa Zakonom o radu u institucijama Bosne i Hercegovine'', navodi se.

Istovremeno, naglašava da Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine nikada nije imao primjedbu na način zapošljavanja osoba na projektima koje implementira VSTVBiH, kao i da su projekti koje implementira VSTVBiH predmet i neovisne revizije koja se provodi po zahtjevu donatora, koja također nikada nije imala primjedbu na način zapošljavanja projektnog osoblja.

''Putem dosadašnjih donacija odnosno implementiranih projekata iz sredstava donacija, VSTVBiH je zaključno sa krajem 2013. godine, investiralo 52 milijuna KM u entitetska pravosuđa kao i pravosuđe na nivou BiH, u vidu opreme, rekonstrukcije i aktivnosti na jačanju nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa. I financijski aspekti poslovanja VSTV-a putem projekata su bili predmetom domaćih i nezavisnih izvještaja u kojima nije navedeno negativno mišljenje'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close