Potpisan ugovor

Vrši se analiza: 352 uzorka hrane će pokazati što jedemo

Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2014. u 12:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potpisali smo sporazum s nadležnim laboratorijima koji su prošli na natječaju da se u 17 općina na području BiH uzeti 352 uzorka hrane. Od toga će se napraviti 4378 laboratorijskih analiza što će najbolje pokazati ima li štetni materija u hrani za ljude i životinje'', rekao je Sejad Mačkić direktor Agencije za sigurnost hrane na potpisivanju ugovora za laboratorijske usluge analiza hrane i hrane za životinje na prisustvo pesticida i kontaminanata.

Mačkić je ugovor vrijedan 80 tisuća KM potpisao sa predstavnicima JUZ Institut za javno zdravstvo RS Banja Luka Slobodanom Stanićem i Milenkom Savićem Instituta za vode d.o.o. Bijeljina.

Navedene institucije izabrane su nakon otvorenog postupka izbora najpovoljnijih dobavljača za laboratorijske usluge analiza hrane za životinje na pristustvo pesticida i kontaminanata u sklopu Plana praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane/hrane za životinje u poplavljenim područjima u BiH.

Mačkić je dodao da će sve rezultate koji pokažu višak štetnih tvari proslijediti nadležnim institucijama da se povuku takvi proizvodi.

''Kada radimo ovakve planove praćenja zdravstveno ispravne hrane na našem tržištu, vodimo računa da se određen broj proizvoda ispita iz uvoza, ali i naših proizvoda'', rekao je Mačkić.

Stanić iz Instituta za javno zdravstvo je rekao kako BiH ima akreditirane laboratorije, stručno osoblje i opremu. Istaknuo je kako je monotoring ključan u ovom procesu.

''Potrebno je svake godine vršiti monotoring, tek bi onda mogli izvijestiti i Europsku uniju jer je i njima bitno kada njihovi građani dođu u BiH što jedu i piju. Bitno je kvaliteta onog što se izvozi. Time bi poslali jasnu poruku da ne bježimo od toga da imamo kvalitetnu hranu, vodu i sve drugo. Treba inzistirati na monotorinzima, jer je monotoring odgovor na pitanje što jedemo'', rekao je Stanić.

Savić iz bijeljinskog Instituta kako je zdravlje stanovništva koje živi na poplavljenom području prioritet.

''Praćenje zdravstvene ispravnosti je naš zadatak i za to trebaju značajna sredstva, ali zdravlje stanovništva je prioritetan zadatak, a to će otvoriti sve one pozitivne procese u procesu pridruživanja EU'', rekao je Savić.

Kopirati
Drag cursor here to close