Novi uvjeti

Vlada ukida odredbu o obaveznih 50 posto domaćih proizvoda u trgovinama

Gospodarstvo / Flash | 23. 07. 2016. u 08:39 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federascije BiH pripremila je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima se briše odredba koja obvezuje trgovce da na policama imaju 50 posto proizvoda domaćih proizvođača.
Kako je priopćeno sa sjednice Vlade brisana je odredba člana 13. Zakona (tretira obveznu zastupljenost domaćih prehrambenih proizvoda u trgovinama u visini od najmanje 50% u asortimanu robe), kojom se, po ocjeni Europske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Europska komisija duže vremena inzistira na otklanjanju zaštitnih mjera u oblasti trgovine, a usvajanjem izmjena zakona stvorit će se uvjeti za ispunjenje međunarodnih obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

Naime, osim blokada Ukrajine i Rusije, federalni zakon o trgovini sa postojećom protekcionističkom odredbom glavna je prepreka za pristupanje BIH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close