Bez MMF-a

Vlada sprema plan A i B: Kasnit će plaće, upitno izvršenje proračuna…

Gospodarstvo / Flash | 05. 05. 2014. u 12:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić izjavio je kako će unutar Federalne vlade danas biti riječi o mogućem rebalansu federalnog proračuna jer je već jasno da nema ništa od sljedeće tranše novca od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po stand-by aranžmanu Bosne i Hercegovine s tom financijskom institucijom, koja je trebala biti do 12. svibnja.

Na novinarsko pitanje je li ugrožena isplata plaća u FBiH, odgovorio je da je upitno izvršenje proračuna.

''Travanjske mirovine u FBiH će biti isplaćene na vrijeme, malog kašnjenja će biti u isplati ratnih i neratnih invalidnina, davanja za obitelji poginulih boraca te drugih davanja iz domena socijalnog sektora, a kašnjenja plaća proračunskim korisnicima će sigurno biti'', kazao je premijer.

Što se tiče proračunskog rebalansa, naveo je da i tu treba razmišljati o ''planu a'' i ''planu b'' te da bi ovaj drugi plan značio smanjenje stavki na rashodovnoj strani proračuna za 40 posto, što je po njegovim riječima ipak ''manje vjerojatnija varijanta''.

"Pretpostavljam da ćemo morati praviti rebalans proračuna kako bismo potrebna sredstva osigurali na drugi način", rekao je Nikšić novinarima.

U Vladi će biti riječi o modalitetima za pokrivanje nedostatka na prihodovnoj strani od oko 344 milijuna KM, dodao je.

Premijer ipak vjeruje u održanje financijske stabilnosti Federacije i u sadašnjoj situaciji. Podsjetio je da je entitetska vlada izvršila obveze za isplatu šeste MMF-ove tranše.

Problem je nastao nakon što je Dom naroda Parlamenta BiH odgodio razmatranje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH koje se odnose na harmonizaciju stope akciza na duhanske proizvode.

''U takvom određivanju Doma naroda suučestvovali su i članovi Stranke demokratske akcije te dva člana Socijaldemokratske partije BiH'', rekao je Nikšić.

Podsjećamo, i federalni ministar financija Ante Krajina potvrdio je kako se u Vladi Federacije BiH intenzivno se razmišlja o alternativnim mogućnostima, "planu B", vezano za punjenje. Naveo je kako bi alternativni plan značio određeno kašnjenje isplata proračunskim korisnicima.

Inače, iz Ministarstva financija i trezora BiH kazali su Agenciji Fena da je sada teško prognozirati kakva je sudbina nastavka aranžmana s MMF-om.

Dodaju kako se očekuje posjeta Misije MMF-a u drugoj polovini svibnja, kada bi trebao biti obavljen šesti i sedmi pregled, jer u Domu naroda PSBiH nisu usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH koje se odnose na rezani duhan, što je bio uvjet za uspješno okončanje šestog pregleda.

Dodali su kako ne mogu komentirati odluke delegata u Domu naroda PSBiH koji su odbili hitnu proceduru, ''što je odgodilo usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama BiH, ali i isplatu sedme tranše iz kreditnog aranžmana s MMF-om koja je trebala biti uplaćena u entitetske proračune''.

Kopirati
Drag cursor here to close