Za utjehu radnicima

Vlada se hvali uštedama: Premijeru plaća 2.940 KM i 8KM dnevno za hranu

Gospodarstvo / Flash | 29. 12. 2014. u 12:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Tuzlanske županije priopćila je da usporedni pokazatelji potrošnje ureda premijera i Vlade za razdoblje travanj – listopad 2013. i v 2014. godine ukazuju na ostvarenu ukupnu uštedu u iznosu od 111.864,21 KM.

''Od ovog iznosa 71.585,51 KM je ušteda po osnovu plaća, naknada troškova zaposlenih i doprinose poslodavca, a 40.278,70 KM su uštede na izdacima za materijal, sitan inventar i usluge'', navodi se u priopćenju Ureda za zajedničke poslove županijskih organa povodom više napisa i, kako se navodi, pogrešnih interpretacija u medijima u vezi s primanjima premijera i ministara, odnosno članova Vlade.

U priopćenju se dalje dodaje da su slične uštede ostvarene i u ostalim organima Tuzlanske županije.

Mjesečna plaća premijera Tuzlanske županije, ističe se, zajedno s minulim radom i položajnim dodatkom iznosi oko 2.940 KM, uz što još ima pravo na naknadu za ishranu u iznosu od 8 KM po izrađenom danu (cca 160 KM mjesečno).

''Smanjenje plaće u iznosu od 160 KM u odnosu na prethodno razdoblje je rezultat mjera štednje Vlade iz svibnja 2014. godine, kada je dio plaće koji se odnosi na položajni dodatak umanjen za 50 posto. Ovaj dio plaće umanjen je svim dužnosnicima, rukovoditeljima i rukovodećim državnim službenicima, kao i rukovoditeljima i uposlenicima županijskih organa i institucija, a koji to pravo ostvaruju u skladu a posebnim odlukama i drugim aktima nadležnih organa i institucija'', naglašava se u priopćenju.

Kaže se također da je premijer Tuzlanske županije jedan je od rijetkih uposlenika koji dio svojih primanja izdvaja kao donaciju za područja nastradala u poplavama i klizištima.

''Treba istaknuti da mnogi direktori, ili drugi rukovodeći službenici u Županiji imaju znatno veću platu od premijera, te da su uspoređujući se s članovima ostalih vlada u županijama i Federaciji BiH, primanja članova Vlade Tuzlanske županije među najnižima'', navodi se u priopćenju.

Navodi se da su odlukama ovog saziva Vlade dnevnice za službena putovanja za proračunske korisnike smanjene s 25 na 10 KM. Za 50 posto su smanjene i naknade za rad u radnim tijelima Vlade, upravnih organizacija i organa uprave Tuzlanske županije.

Utvrđeni su najviši iznosi naknada za rad predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora. Najviša naknada za predsjednika upravnog ili nadzornog odbora u institucijama čiji je osnivač Tuzlanska županija iznosi 120 KM. Članovi ovih institucija mogu primati najviše 100 KM, predsjednici odbora za reviziju ili drugih organa 80 KM, a članovi ovih organa 60 KM.

Također, kako se ističe u priopćenju, na inicijativu ovog saziva Vlade smanjena su i ograničena primanja direktora poduzeća i institucija i vlasništvu županije.

''Sve ove odluke dovele su do, kako ušteda u županijskom proračunu, tako i do rasterećenja rada izvanproračunskih institucija. Ovim mjerama deficit (manjak sredstava) u proračunu za 2014. godinu neće biti oko 67 milijuna, koliko je bilo planirano, nego cca 35 miliojuna ili oko 50 posto manji. Smanjenje ostvarenog u odnosu na planirani deficit, za oko 32 miliojuna KM, pozitivan je pomak i rezultat mjera štednje'', navodi se u priopćenju Ureda za zajedničke poslove županijskih organa.

Kopirati
Drag cursor here to close